arheološka najdba

V Gornji Radgoni so naleteli na domnevno prazgodovinski skelet

A.R./STA
30. 5. 2022, 12.18
Posodobljeno: 30. 5. 2022, 12.26
Deli članek:

Do najdbe je prišlo na Grajskem griču med začetnimi deli ob gradnji vodovoda. Na grajskem hribu so zaradi zgodnje poselitve v preteklosti že odkrili več arheološko zanimivih predmetov, skelet pa je prva večja najdba te vrste.

STA
Ostanki skeleta bi lahko bili iz bronaste dobe.

Med gradnjo vodovoda v Gornji Radgoni so na grajskem hribu naleteli na okostje, ki verjetno pripada prazgodovinskemu človeku. Kot je za medije povedala arheologinja Mojca Jančar, gre za ostanke skeleta, ki domnevno sodi v obdobje prazgodovine, morda celo v čas bronaste dobe.

Skelet je prva večja najdba te vrste na hribu, kjer so ob preteklih gradbenih delih že odkrili več manjših kosov keramike in ostanke ognjišča. Jančarjeva meni, da so v nadaljevanju možne nove najdbe.

Grajski hrib v Gornji Radgoni je kulturni spomenik lokalnega pomena. Tamkajšnje arheološke najdbe dokazujejo poseljenost v obdobju kulture žarnih grobišč, železne dobe ter zgodnjega srednjega veka. Na hribu je stala centralna naselbina iz obdobja starejše železne dobe širšega regionalnega pomena.

Potem ko so jih zaradi izkopavanja najdbe začasno prekinili, se gradbena dela nadaljujejo, so pa arheologi ves čas prisotni na grajskem hribu.