Uporaben za različne potrebe

Nepogrešljiv v kulinariki, vsestranski pri čiščenju

Mare Koren
28. 5. 2022, 17.59
Deli članek:

Kis je zagotovo nepogrešljiv dodatek v kuhinji. Si predstavljate neokisano solato? Kakšna bi bila brez kisa kisla juha? Kis je med drugim nepogrešljiv tudi pri številnih hišnih opravilih. Veste, kje vam lahko koristi?

Dreamstime
Kis je nepogrešljiv tako v kulinariki kot pri hišnih in gospodinjskih opravilih.

Kis smo odkrili najverjetneje prej po naključju kot pa s trudom, in sicer tako, da se je vino v sodih zaradi začetnega neznanja preprosto skisalo. Danes si življenja brez njega upravičeno ne predstavljamo. Pripravili smo nekaj koristnih napotkov, pri katerih je kis zelo dobrodošel.

Zamašene cevi

Če želite preprečiti, da bi mačke in psi urinirali po okolici vaše hiše, ali še huje, po vogalih vaše hiše, mesta, kjer se najpogosteje sprehajajo, popršite z mešanico kisa in vode, v razmerju ena proti dve.

Kis je zagotovo več kot nepogrešljivo sredstvo, kadar pride do zamašitve cevi, bodisi v kuhinji, kopalnici ali v garaži. Obstaja namreč preprost trik, pri katerem ima v kombinaciji s kisom vlogo tudi soda bikarbona. V zamašen umivalnik najprej stresite tri žlice sode bikarbone in jo prelijte z dobrim decilitrom in pol kisa. Nastala bo kemična reakcija, ki bo povzročila penjenje in lase, ostanke mila in druge umazanije hitro razgradila in očistila odtoke. Pustite delovati 15 minut, nato pa v odtok zlijte večji lonec vrele vode. Če bo iz cevi prihajal neprijeten vonj, ga lahko odpravite z nekaj kapljicami izbranega eteričnega olja.

Ostanki lepila ali maščobe

Se tudi vi spopadate z odstranjevanjem nadležnega lepila s steklenih kozarcev in loncev, pa nikakor ne najdete prave rešitve? Se ne morete znebiti lepljivih ostankov maščobe, ki so na vilicah in kleščah za žar ostali od zadnjega piknika? Rešitev za omenjene težave je preprosto kis. Predmete popršite ali prelijte s kisom in pustite delovati nekaj minut. Nato površino nežno podrgnite s krpo. Na ta način se boste preprosto znebili lepljivih ostankov.

Lovilec žuželk

Odlična rešitev, ki bo preprečila nadležno brenčanje mušic, os, sršenov in muh, je preprosta past, ki jo naredimo s pomočjo kisa. Vse, kar potrebujemo, je plastičen ali steklen kozarec, v katerega natočimo jabolčni kis in dodamo žličko ali dve sladkorja ter pokrijemo s prozorno folijo. Nato z nožem naredimo luknjice, skozi katere se bo sproščal vonj kisa, vse skupaj pa bo odlična vaba za žuželke.