pomlad trka na vrata

Spomladansko čiščenje vključuje tudi pranje zaves

Mare Koren
19. 3. 2022, 12.02
Posodobljeno: 27. 12. 2022, 02.39
Deli članek:

Pomlad že pogumno trka na vrata in kmalu bo čas za spomladansko čiščenje. Temeljito pospravljanje in čiščenje stanovanja vključuje tudi pranje zaves. Kako jih oprati, da ne bodo zmečkane in bodo ostale snežno bele?

Revija Dom2
Z zavesami lahko dopolnite vzorec iz blazin in namiznih prtov.

Čiščenje oken in pranje zaves verjetno spadata med manj ljuba spomladanska opravila. A če si želimo urejen dom, v katerem diši po svežem in je sinonim za čistočo, se moramo nekajkrat na leto lotiti tudi tega podviga.

Začnimo s predpranjem

Če zaves že dlje niste oprali in so porumenele ali posivele zaradi prahu, cigaretnega dima in pare, ki se dviga s štedilnika, jih najprej potopite v mrzlo vodo ter dodajte dve žlici soli. Pustite, da se namakajo čez noč, nato jih sperite in nadaljujte čiščenje. Nadaljnje čiščenje je odvisno od materiala, iz katerega so zavese narejene.

Bombažne zavese

Bombažne zavese spadajo med najmanj zahtevne in jih je praviloma lahko očistiti. Operemo jih lahko ročno ali v pralnem stroju pri temperaturi 30 stopinj Celzija. Svetujemo vam, da izberete program za občutljivo perilo, centrifugo pa nastavite na najnižje možno število obratov. Če želite zavesam povrniti belino, jih operite s pralnim prahom. Lahko pa dodate tudi nekaj belilnega sredstva, a ne pretiravajte. Nato še sveže oprane obesite nazaj, da se posušijo in povsem zravnajo.

Dreamstime
Zavese perite ločeno od drugega perila in raje kos po kos, po skrajšanem programu za občutljivo perilo.

Zavese iz poliestra ali mešanice

Poliestrske zavese so navadno izjemno lahke in zračne, na voljo so v različnih barvnih odtenkih in potiskih, a so včasih bolj občutljive, zato pred pranjem preverite etiketo in se ravnajte po navodilih. Sicer pa zavese operite ročno ali strojno po občutljivem programu za svilo. Če imate možnost, izberite skrajšani program. V boben ne tlačite več zaves, raje jih perite posamično. Zaradi materiala se namreč rade mečkajo, a se potem, ko jih obesite, zaradi lahkosti le redko zravnajo. Če vas doleti likanje, jih likajte pri čim nižji temperaturi, prekrite s krpo, da ne poškodujete materiala.