Thwaites

Dramatične spremembe: obraz ledenika bi se lahko raztreščil kot vetrobransko steklo

R.T.
14. 12. 2021, 08.38
Posodobljeno: 14. 12. 2021, 09.15
Deli članek:

Tudi velikani niso imuni na podnebne spremembe.

Thwaites
Ledenik Thwaites

Enemu največjih ledenikov Antarktike se v približno desetletju obetajo dramatične spremembe. Plavajoči del ledenika Thwaites, ki je do sedaj bil relativno stabilen, bi se lahko raztreščil kot vetrobransko steklo.

Omenjeni ledenik v ocean letno spusti 50 milijard ton ledu. To na globalno višino morske gladine vpliva le minimalno, a ima plavajoči del precejšnjo zaslombo – če bi se stopil celoten ledenik, bi gladina morij narasla za kar 65 centimetrov.

Kaj takega se najverjetneje ne bo zgodilo še več stoletij, a je vseeno zaskrbljujoče, kako dovzeten je omenjeni ledenik za segrevanje podnebja.

Od 600 metrov do dveh kilometrov

Thwaites je velikanski. Iztočna hitrost ledenika, velikega kot Velika Britanija, se je v zadnjih treh desetletjih podvojila. Zdaj je znano, zakaj.

Topla voda oceana prodira pod ledenik in načenja led, s tem pa odriva točko, na kateri postane ploven osrednji del ledenika. Trenutno sprednji rob vzhodne police na mestu drži podvodni greben, kar pomeni, da je njegova pretočna hitrost za tretjino tiste, ki jo znanstveniki opažajo na zahodnem sektorju police, ki takšne omejitve nima. A tudi vzhodna se bo v naslednjih nekaj letih najverjetneje odcepila od grebena, kar jo bo destabiliziralo. In četudi se ne bi, bi jo razpoke v ledu skoraj gotovo razbile.

Vzhodna polica je široka približno 40 kilometrov; na leto se naprej pomakne za 600 metrov. Z opisano spremembo bi hitrost narasla na dva kilometra na leto, za kolikor se premakne zahodni, 80-kilometrski sektor.