Izpostavljenost

Je morska voda poškodovala vaše lase? Imamo hitro rešitev

T.D.
5. 9. 2021, 21.08
Deli članek:

Vemo, da veste: slana voda in vroči sončni žarki lahko močno poškodujejo lase. Kako natanko se poškodbe kažejo na lasu, pa si poglejte v nadaljevanju.

Profimedia
Saj veste, kakšen je občutek, ko si poskušamo po prihodu iz morja z rokami razčesati mokre lase, kajne?

Poleti so lasje izpostavljeni vročim sončnim žarkom, med dopustovanjem na morju tudi slani morski vodi, ki lahko lase pošteno uniči. Kombinacija obojega vodi v močno poškodovane in izsušene lase. Saj veste, kakšen je občutek, ko si poskušamo po prihodu iz morja z rokami razčesati mokre lase, kajne? Ti niso voljni, prsti se zatikajo za vozliče, ki ustvarjajo čvrsto gmoto las.

Uničen je lahko ves las

Med sproščenim namakanjem v morju se na lase ujame sol, ki jo vroči sončni žarki kar prilepijo na roževinasto strukturo in tako ustvarijo idealne razmere za uničevanje las. A to še ni vse, sol ne poškoduje le kutikule oziroma zunanje plasti vrhnjice, počasi začne uničevati tudi notranjost lasu, torej lasno skorjo, ki je sestavljena iz poroženelih celic. Te tvorijo 90 odstotkov lasu; lasem dajejo trdnost, a kaj, ko učinkovanje soli njihovo trdnost pošteno zamaje. Samo spomnimo se na izsušene in poškodovane lase ob koncu dopusta. Tedaj so lasje tudi nekoliko svetlejši, kajne? V poroženelih celicah je namreč pigment, ki daje lasem barvo, ker jih sol poškoduje, se to kaže na lasnem odtenku. Posvetlijo se tudi barvani lasje in barva se hitreje izpira. Če hočemo to preprečiti, bomo veliko naredili že, če si bomo lase temeljito splaknili s sladko vodo po vsakem prihodu iz morja. Pomembna je seveda tudi preventivna in hranilna nega po razvajanju v morju.

Kokosovo olje

Je mali čudež za suhe in poškodovane lase. Maščobne kisline iz kokosovega olja namreč delujejo na lase krepilno in negovalno. Lasno strukturo okrepijo, kokosovo olje pa je uspešno tudi v boju proti prhljaju.

Jajca

Ta bodo lasem vrnila mehkobo in svežino. Jajčni rumenjak je poln beljakovin in maščob, primeren je za vse tiste, ki imate suhe lase. Če so lasje mastni, namesto jajčnega rumenjaka uporabite beljak, ki vsebuje encime, ki uničujejo bakterije in odstranjujejo odvečno maščobo z las in lasišča.

***TEMPLATE B14: RDEČ OKVIR: BANANA Rumeni sadež je primeren za suhe in mastne lase. Učinkovine pospešujejo rast, lase intenzivno nahranijo, okrepijo in jim povrnejo voljnost. POUDAREK (pri fotki KODRI, LASJE): Saj veste, kakšen je občutek, ko si poskušamo po prihodu iz morja z rokami razčesati mokre lase, kajne? PPS (kokosovo olje): Maščobne kisline iz kokosovega olja delujejo na lase krepilno in negovalno. SIV OKVIR: Mineralne snovi VSESTRANSKI MED Je odlično naravno sredstvo za ohranjanje vlage. Medene mineralne snovi bodo lase intenzivno navlažile, jih poživile in jim vrnile sijaj. Brez številke in citata***