Z ZLATOM IN DIAMANTI

Jutranja kava iz skodelic, vrednih več 10 tisočakov

Sara Strk
20. 12. 2020, 08.45
Posodobljeno: 20. 12. 2020, 08.48
Deli članek:

Čeprav je pred nami čas, ko bomo odpirali penino in nazdravljali letu 2021, bo novoletno jutro marsikdo začel s skodelico vroče kave. Ta pa je v nekaterih primerih dražja in bolj prestižna tudi od najdražje steklenice penine.

Mugs.coffee
Zlata skodelica je vredna dobrih sto tisočakov.

1. Diamantna skodelica - 11.000 evrov

LuxuryLaunches
Diamantna skodelica

Vodilno podjetje v izdelavi diamantov iz Indije je pred dobrim desetletjem trgu predstavilo linijo ekstravagantnih in luksuznih kuhinjskih pripomočkov z imenom Sparkle-09. Med njimi se je znašla tudi skodelica za kavo v vrednosti 11.000 evrov. Skodelica je narejena iz melaminskega stekla in okrašena z diamanti v skupni vrednosti osmih karatov, dragimi kamni v skupni vrednosti treh karatov in 50 grami zlata. Izdelanih je bilo šest skodelic, vsako pa je krasil nekoliko drugačen, a v vsakem primeru čudovit vzorec. Za tiste, ki kavi dodajo mleko, je bil ob doplačilu 1500 evrov na voljo tudi majhen vrč za mleko.

2. Skodelica KPM – 40.000 evrov

Luxuo
Skodelica KPM

Za tiste, ki se zadovoljijo le z najboljšim, je gotovo prava diamantna skodelica z majhnim krožničkom berlinskega proizvajalca porcelana KPM. Osnova je izdelana iz finega porcelana, za piko na i pa poskrbijo še lističi iz 24-karatnega zlata ter ročno nameščeni diamanti in modri kobalti. Skodelico je navdihnil grški slog, kar lahko opazimo tudi na tankem, a elegantnem ročaju. Izdelanih jih je bilo le deset, za izdelavo vsake pa je več oblikovalcev in proizvajalcev porcelana porabilo približno teden dni. Seveda ni presenečenje, da so vse skodelice razprodane, za eno pa je bilo treba odšteti kar 40.000 evrov.

3. Zlata skodelica – 100.000 evrov

Mugs.coffee
Zlata skodelica

Dedek Johna Webberja je bil trgovec z odpadnimi kovinami, zato je John o skodelici, ki mu je bila podarjena pred dedkovo smrtjo, sprva mislil,da gre le za navaden kos medenine brez posebne vrednosti.Zato je, kot pravi sam, »skodelico le vrgel v majhno kartonasto škatlo in potisnil pod posteljo«, kjer pa je ležala več desetletij, vse do leta 2007. Ko se je pripravljal na selitev, je namreč opazil, da najverjetneje ne gre za medenino, pač pa za skodelico iz čistega zlata. V oceno pristnosti jo je zato poslal Britanskemu muzeju, tam pa so ugotovili, da je bilo njegovo sklepanje pravilno. Poleg tega, da je bila skodelica izdelana iz čistega zlata, so ugotovili tudi, da je precej starejša, kot je videti. Ustvarjena naj bi bila namreč v tretjem ali četrtem stoletju pred našim štetjem. Izvirala naj bi iz perzijskega Ahemenidskega cesarstva, obrazi pa predstavljajo rimskega boga Janusa, boga vhodov in vrat, ki ga ljudje povezujejo z novimi začetki. Za visoko vrednost torej ni poskrbelo le dejstvo, da gre za zlato skodelico, ampak sta za vrtoglavo ceno zaslužna tudi bogata zgodovina in dejstvo, da gre za edino takšno skodelico na svetu. Na dražbi leta 2009 so jo prodali za 100.000 ameriških dolarjev, kar je bilo gotovo lepo presenečenje za Johna, hkrati je takrat postala najdražja skodelica na svetu.

11.000 evrov