POVSOD JIH JE POLNO

Je vaš dom napadla invazija pikapolonic?

Z.F.
31. 10. 2020, 14.22
Deli članek:

So tudi na vaša okna priletele pikapolonice? Ob začetku hladnega in deževnega jesenskega vremena želijo drobni hroščki, ki sicer veljajo za dobre, na vsak način priti v stanovanje. Kako se jih obraniti?

Dreamstime
Pikapolonice niso nevarne, iščejo le zavetje pred mrzlo zimo.

Če smo bili pred dobrim desetletjem teh hroščkov še veseli, jih iskali po travnikih in šteli njihove pike ter ob spuščanju pikapolonic v zrak močno držali fige, da nam prinesejo srečo, je danes sorodnic domače pikapolonice v izobilju. Kaj se je pravzaprav zgodilo?

To ni prava pikapolonica

Le redko vidimo, da bi avtohtona pikapolonica zašla v stanovanje in tam iskala prezimovališče. Na okna navadno prileti tako imenovana harlekinska polonica, pravzaprav gre za invazivno vrsto pikapolonice, ki je prvič zašla v naše kraje pred nekaj desetletji, bolj po pomoti. V zahodnem svetu so jo namreč uporabljali v rastlinjakih, kjer je služila kot biološka kontrola za uši, od tam pa je »pobegnila« in se naselila skoraj povsod po Evropi. Težava je predvsem, da v rojih napadejo kar celo hišo. Navadno zasedejo omet, špranje v oknih in vratih, precej rade imajo tudi lesene podboje in stopnišča. To pa ni edina težava, ob vsem tem oddajajo poseben izloček, ki pri številnih ljudeh povzroča alergijske reakcije. V Ameriki tovrstne pikapolonice predstavljajo že velik problem, saj svoje prezimovališče iščejo v grozdju. Ko vinogradniki grozdje oberejo in stisnejo, živali spustijo izločke, vino pa tako dobi trpek okus in postane nepitno.

Kaj pomeni napad polonic

Ni drugega vzroka kot ta, da pikapolonice, pa tudi drugi hroščki, v naša bivališča silijo zato, ker iščejo toploto. Strokovnjaki sicer pravijo, da je strah, če jih najdemo v svojih domovih, odveč, saj se v stanovanjih ne bodo dodatno razmnožile in delale škode po omarah in predalih s hrano, temveč si bodo poiskale zgolj miren prostor, kjer bodo prespale. Prav tako, razen alergijske reakcije pri nekaterih, ne prenašajo bolezni. Ugrizi oziroma ščipanje, pikapolonice namreč nimajo zob, temveč par močnih čeljusti, pa so zelo redki.

Zaščitimo dom

Na videz tako ljubke, pa vendar tako nadležne. Še vedno govorimo o harlekinski polonici, ki je daljna sorodnica avtohtone pikapolonice. Glavnih razlogov, zakaj si jih ne želimo v svojem stanovanju, je več. Nedvomno si jih ne želimo na ometu, kaj še le v špranjah v oknih in vratih ter lesenih podbojih in na stopniščih. Prav tako takrat, kadar niso pri miru, precej glasno brenčijo in so nadležne. Tudi na tkaninah naj se ne zadržujejo. Pazite na to, če oblačila sušite zunaj. Na tkaninah bodo polonice hitro pustile svojo sled, in sicer živobarven, rumen izloček, ki ga je precej težko izprati, sploh z belih majic. Ti izločki vsebujejo tudi feromone, ki ostalim polonicam dajejo navodilo, naj naslednjo sezono prezimijo na istem mestu. Kako se jih torej znebiti? Najslabša rešitev je bezanje pikapolonic z metlami ali omeli za prah. V tem primeru se pripravite na vojno z oranžno-rumenimi izločki, ki bodo umazali stene in oblačila. Najbolje bo, če jih boste posesali, a nikar jih ne puščajte v vrečki sesalnika, saj bodo zlezle ven. Po sesanju vrečko zmeraj izpraznite.