zavarujte trajnice, pospravite čebulnice

Zaščitite občutljive Zunanje rastline

Z.F.
8. 10. 2020, 21.47
Deli članek:

Jesensko vreme bo od nas zahtevalo, da počasi pospravimo balkonsko cvetje, saj bodo sicer prenizke temperature naredile več škode kot koristi. Poskrbeti moramo tudi za trajnice, če želimo, da nas prihodnje leto ponovno razveselijo.

Dreamstime
Preverite, katere rastline je treba presaditi in katere postaviti na toplo.

Skoraj z gotovostjo lahko rečemo, da je bila letošnja vrtnarska sezona uspešna in da nam je podarila mnogo darov. A prihajajoča jesen že nakazuje, da se leto od nas počasi poslavlja, zato je čas, da poskrbimo za vrt in rože, ki si zaslužijo počitek. Če smo letos posadili nove grmovnice ali sadno drevje ali ga zgolj presadili, ga moramo ustrezno obvarovati, spomladanske čebulnice pa primerno zaščititi pred premočno pozebo. Tudi trajnicam moramo zagotoviti primeren počitek.

Zavarujte trajnice

Praviloma drži, da trajnice ne potrebujejo posebne nege, pa vendar se vsaka izmed njih z mrazom srečuje na svojstven način. Vrtnice bodo denimo odvrgle liste. Njene cvetove moramo odrezati, korenino zavarovati z zastirko, hlevskim gnojem ali smrekovimi vejami. Pelargonije pa bomo preselili v klet, da jih ne požge pozeba. A tudi sneg je lahko odlična zaščitna plast za trajnice, največjo težavo sicer predstavljata hladen veter in leden dež. Prav tako je v času zime zanimivo opazovati odmrle liste rastlin, tudi zamrznjeni cvetovi so čudoviti. Njihova semena služijo za hrano ptičev in drugih živali. Če želite imeti urejen vrt, trajnice porežite do tal, korenine pa zaščitite z organskim materialom.

Dreamstime
Vrtnicam bo konec meseca treba zagotoviti primerno zastirko.

Enoletnicam poberite seme

Žal je tako, da nas enoletnice običajno spremljajo samo eno sezono, nato pa moramo obnoviti njihovo rast oziroma kupiti novo seme. Po navadi niso sposobne preživeti nizkih temperatur, zato v času pozne jeseni ali zime propadejo. Če jih imate posejane v koritih, jih lahko umaknete v klet in jim tako podaljšate življenjsko dobo. Ne pozabite obrati semen ali pa poskusite s presajanjem korenin. Vrtni strokovnjaki trdijo, da naj enoletnice zalivamo do začetka zmrzali, saj tako podaljšamo njihovo cvetno dobo in rast.