GREMO PO LEŠNIKE

Lešniki so odličen vir Vitamina E in vitaminov B

Z.F.
6. 9. 2020, 21.14
Deli članek:

V tem mesecu so začeli zoreti tudi lešniki, ki so nepogrešljiv vir vitaminov in mineralov. Nikar ne dopustite, da postanejo piškavi, temveč jih naberite in si privoščite zdravo malico ali pa jih shranite za zimo.

Pixabay
V lešnikih najdemo številne vitamine, med katerimi izstopajo vitamin E in vitamini B, prav tako minerale, zato naj bodo čim pogosteje na vašem jedilniku.

Lešniki so edini zdravilni in hkrati okusni del leske, čeprav so v ljudski medicini nekoč cenili tudi liste, ki so jih uporabljali za ustavljanje driske in pri prebavnih težavah. Z njimi so med drugim odpravljali hemoroide in celili številne poškodbe kože, ture in razjede. Pri zdravljenju zunanjih poškodb se tako priporoča uporaba listov, ki se jih skuha v mešanici vode in vina ter uporablja zgolj kot obkladek. A bolj kot listi so uporabni lešniki.

Vir vitaminov B

Drobni rjavi plodovi, ki se skrivajo za čvrsto olesenelo lupino, so pravo bogastvo vitaminov in mineralov. V njih najdemo veliko vitamina E, ki je med drugim učinkovit antioksidant in krepi srčno-žilni sistem ter dihala. Dokazano naj bi lešniki prispevali k lajšanju simptomov PMS, koristili pri koncentraciji in delovanju možganov ter pri spodbujanju prekrvavitve telesa in krepitvi zdravja dojk. Poleg vitamina E v lešnikih najdemo kompleks vitaminov B, ki pomagajo pri številnih funkcijah v telesu. Izboljšujejo spomin, blažijo migrene in prispevajo k dvigu energije. V njih najdemo tudi folno kislino, kalcij in magnezij, bogati so z železom. Že skodelica lešnikov na dan bo pokrila tretjino dnevnih potreb po železu.

Vir koristnih maščob

Lešniki so tako kot ostali oreščki vir številnih maščob, kar pa povečuje njihovo kalorično vrednost – 15 gramov lešnikov vsebuje okoli 80 kalorij, zato z njimi ni dobro preveč pretiravati. Ne pozabimo pa na koristne maščobe, med katerimi je oleinska, ki je znana po tem, da znižuje verjetnost pojavov srčnih bolezni in raven slabega holesterola v krvi. Znano je tudi, da že nekaj lešnikov dvigne krvni tlak, zato so odličen in zdrav nadomestek kave. Pomagajo pri blaženju želodčnih težav in delujejo kot diuretik ter spodbujajo izločanje urina.