Tvegate celo smrt

Pasjih šap nikar ne čistite z razkužili!

Z.F.
6. 9. 2020, 18.33
Deli članek:

Kljub drugačnim razmeram, ki vladajo zaradi koronavirusa in zaradi katerih moramo svoje roke nenehno razkuževati ter nositi maske, razkužil nikar ne uporabljajte na hišnih ljubljenčkih.

Dreamstime
Šape lahko zaradi razkužila močno razpokajo in se osušijo, kar privede do občutljivosti in bolečin ali celo resnih okužb in opeklin.

Če sta zaradi pandemije koronavirusa zaščitna maska in razkužilo postala osnovna sopotnika, ko se odpravite od doma, pa naj bo osnovni sopotnik pri sprehodih s kužki še vedno in zgolj vrečka za iztrebke. Za zdaj ni dokazov, ki bi potrjevali, da je okužba z novim koronavirusom mogoča prek prenosa domačih živali ali hišnih ljubljenčkov, kljub temu pa Svetovna zdravstvena organizacija in Svetovna organizacija za živali svetujeta, da v stiku z živalmi upoštevamo splošne higienske ukrepe, kot sta redno umivanje rok z milom in izogibanje dotikanja oči, nosu ali ust, prav tako se izogibajte stikom s potepuškimi živalmi.  

Razkužila so nevarna

Razkužila oziroma sredstva za zaščito rok temeljijo v veliki meri na alkoholu in so ob neprimerni uporabi škodljiva za ljudi, kar pa pomeni, da so še toliko bolj škodljiva in nevarna za hišne ljubljenčke. Čeprav ni nobenih dokazov, da se covid-19 prenaša na pasjem krznu, pa številni lastniki psov še vedno uporabljajo sredstva za razkuževanje na pasjih šapah, a to lahko privede do resnih zdravstvenih težav, v najhujših primerih do smrti. Zakaj? Sredstva večinoma vsebujejo nevaren alkohol etanol. Psi, ko se počutijo neprijetno, ližejo predele svojega telesa, to pa bodo storili tudi po tem, ko boste na njihove šape nanesli razkužilo. Pri zaužitju lahko psi razvijejo različne simptome, kot so epileptični napadi, hitro dihanje, bruhanje, padec telesne temperature, povečan krvni sladkor ali celo koma in smrt.

Razpoke na šapah

Ob tem ne pozabimo, da se razkužila hitro sušijo, kar lahko privede do razpokanin na blazinicah šap. Pri psih tako tvegate občutljive in boleče blazinice, vse to pa lahko povzroči dolgotrajne bolečine, resne okužbe ali celo opekline. Namesto razkužil zato raje uporabljajte robčke za razkuževanje, ki so namenjeni zgolj za živali.