Zelišča vse leto

Kuhinjski vrt: najprej na police, nato na gredice

Zoran Franc/Novice Svet24
2. 4. 2018, 10.18
Posodobljeno: 2. 4. 2018, 10.18
Deli članek:

Do poletnih mesecev, ko se bodo začimbnice bogato bohotile na našem vrtu, bo treba še malo počakati. Do takrat pa si lahko svoj mali sveži in priročni vrtiček napravimo kar v svoji kuhinji.

Dreamstime
Koriander bo potreboval malo vode, a zelo pogosto. Pazite, da ne gre v cvet.

Začimbe v lončkih v kuhinjo prinesejo svežino, predvsem pa bodo popestrile vaše jedi in odišavile prostor.

Dovolj svetlobe in zmerno zalivanje

Začimbe vam lahko z malo spretnosti odlično uspevajo v lončkih v kuhinji. Pogoj je le dovolj svetel  prostor, kamor jih postavite, in zmerno zalivanje. Rožmarin, denimo, je navajen na vroče mediteransko podnebje in suha tla, zato ga zalivajmo šele takrat, ko je zemlja suha na otip. Začimbnice bodo odlično uspevale na okenski polici, medtem ko jim bo tik ob štedilniku verjetno prevroče in se bodo hitro poslovile.

Meta

Meto je dobro imeti pri roki. Metin čaj lahko pomaga pri slabi prebavi in napenjanju, želodčnih bolečinah in zavira dražljaj za bruhanje. Sveža zaloga v lončku je tako vedno dobrodošla. Ker meta najbolje uspeva v vlažnih razmerah, naj bo zemlja vlažna na otip. Hkrati je treba paziti, da voda ne stoji v lončku. Svežo meto, baziliko, rožmarin, timijan, žajbelj in origano uporabljamo tako, da iz lončka utrgamo katero izmed stranskih vejic ali pa z rastline smukamo lističe.

Dreamstime
Zemlja, v kateri boste vzgajali meto, naj bo vedno vlažna.

Koriander

S koriandrom boste imeli največ dela, če boste želeli, da vam v kuhinji dobro uspeva. Potrebuje malo vode, a zelo pogosto. Pazite, da ne gre prehitro v cvet. Novi listi nastajajo pri dnu, zato koriander (in enako peteršilj) obiramo malo nad to točko, da omogočimo rast novim poganjkom.

Nega odrezanih začimb

Odrezana zelišča, ki jih ne boste porabili takoj, lahko shranite enako kot solato v hladilnik. To velja za večino zelišč in začimb (meto, meliso, peteršilj, timijan, origano in drugo), nasprotno pa bazilike ni priporočljivo shranjevati v hladilniku, saj bodo njeni listi hitro počrneli. Če se le da, jo uporabimo takoj, ko jo odrežemo, ali jo postavimo v kozarček z vodo in na sonce.

Dreamstime
Začimbe bodo odlično uspevale na okenski polici, tik ob štedilniku pa jim bo verjetno prevroče.