Lažnivi kljukci

Kdo vam laže? Ne spreglejte znakov prevare!

R.V.
3. 11. 2017, 07.10
Deli članek:

Znate prepoznati lažnivca? Nekateri namreč zelo spretno podajajo podatke, ki so daleč od resnice. A še tako spretnega »kljukca« lahko spregledate po naslednjih indikatorjih.

Dreamstime
Strokovnjaki menijo, da moški lažejo pogosteje, ženske pa bolje.

Dreamstime
Strokovnjaki navajajo več razlogov, med njimi strah pred prizadetostjo, strah pred konfliktom, strah pred zavrnitvijo in strah pred kaznijo. Eden od razlogov pa naj bi bilo celo sočutje.

Pogosteje ko se oseba zateka k lažem, bolj vešča je poustvarjanja informacij, ki imajo z resnico bolj malo skupnega. Spretnega lažnivca in manipulatorja je tako nekoliko težje prepoznati, izjema so kakopak osebe, za katere je splošno znano, da si neprestano izmišljujejo stvari, pogosto zaradi nenadzorovane potrebe po ustvarjanju želenega sveta. Te laži pravzaprav nastajajo iz hrepenenja in niso plod manipulatorskih spletk.

Kateri znaki torej razkrivajo, da besede, ki spolzijo iz ust sogovornika, niso resnične? Da bi laž prepoznali, je treba slediti predvsem znakom neverbalne komunikacije.

RAZŠIRJENE ZENICE

To je znak, da možgani delujejo s polno paro. Sogovornik intenzivno razmišlja, a ob tem morda ne brska po spominu. Povsem mogoče je, da možgani ustvarjajo zgodbo, ki je ne morejo črpati iz doživetih dogodkov.

POGLED V ZGORNJI LEVI KOT

Za ta znak ste zagotovo že slišali, kajne? S pogledom na levo namreč dostopamo do kreativnega dela našega desnega možganskega režnja. To naj bi pomenilo, da se snuje ustvarjalna laž, medtem ko bi s pogledom na desno dejansko brskali po spominu.

ODLAŠANJE

Vaš sogovornik nenadoma potrebuje malce več časa, da oblikuje odgovor, ki bi ga sicer moral izstreliti. To je znak, da lahko posumite o resničnosti njegovega odgovora.

PONAVLJANJE BESED

S ponavljanjem lažnivih besed oseba tudi sebe prepriča v laž. In če lažnivec verjame sebi, bo laž veliko bolj prepričljivo podal naprej.

DOTIKANJE USTNIC

Prekrivanje ust je pogost znak, da oseba bodisi ne želi podati vseh informacij bodisi te niso resnične. Pozorni bodite tudi na druge dele telesa, kot so grlo, glava, prsi in trebuh. Na dotikanje teh delov so pozorni tudi odvetniki v sodnih dvoranah.

LAŽ JE STRES

Laganje povzroča stres za organizem, saj mora lažnivec ves čas paziti, kaj reče, kaj je že povedal in česa ne. Bolj ko se zapleta v mrežo laži, težje se je izmotati ven in posledično je človek vse bolj napet, pa tudi utrujen.