Zima prihaja

Pripravite svoj vrt na zimsko spanje

Z.F.
2. 11. 2017, 21.15
Deli članek:

Čas je, da si vendarle priznamo, da kljub razmeroma visokim temperaturam k nam prihaja zima. Nekaj časa bomo sicer še uživali v prijetni jeseni, medtem pa pripravimo vrt in trato na zimsko spanje.

Dreamstime
Očistite plevel z gredic in poskrbite za zimsko spanje zemlje.

Z ustreznimi opravili še pred zimo poskrbimo, da sta vrt in trata spomladi takoj pripravljena na novo obdelavo in »novo življenje«. Zato zdaj nikar ne lenarite in se odpravite postorit še tisto najpomembnejše, da bodo lahko gredice pozimi v miru počivale.

OČISTITE PLEVEL

Nikar se ne lotite vsega hkrati, temveč si opravila porazdelite tako, kakor je vam najljubše. Če imate večji vrt, si delo razdelite po gredicah. Treba bo še odstraniti odmrlo vegetacijo in plevel. Najbolje bo, da najdeta mesto na kompostu, ali pa ju preprosto uporabite kot gnojilo, ki ga nasujete v zemljo pri prekopavanju. Zabeležite si, s katerimi pridelki ste imeli to sezono težave in kateri niso uspevali najbolje, in ne pozabite pripisati, za kakšne težave je šlo, da se naslednje leto napake ne bodo ponovile. Med drugim je to pomembno zato, da se bolezni in zajedavci ne širijo.

Dreamstime
Pomembno jesensko opravilo je priprava in mulčenje komposta.

ČAS ZA POKRIVNE RASTLINE

Kaj to pomeni? Pokrivne rastline so tiste, katerih primarna funkcija je ohranitev koristnih mikrobov v prsti tudi v hladnejših mesecih. Obenem preprečujejo razraščanje plevela po vrtu in omejujejo erozijo tal. Te rastline je dobro posaditi vsaj mesec dni do 14 dni pred zmrzaljo, tako da je zdaj še pravi čas, da to storite.

KOMPOST IN MULČENJE

Tudi priprava komposta in mulčenje spadata med pomembnejša jesenska opravila. Potem ko ste gredice očistili plevela, jih mulčite oziroma prekopljite. Svetujemo vam, da vmes že nasujete nekaj zemlje, ki je nastala iz komposta, in tako gredice obogatite z dodatnimi hranili. Plevel, ki ste ga očistili z gredic, pa pospravite na kompost. Vmes ne pozabite nadrobiti še nekaj vej, tako boste poskrbeli za hitrejši razpad.