Mobilna telefonija

Zaradi slabega omrežja ukinitev gostovanja ni prišla do izraza

mk
26. 8. 2017, 15.10
Deli članek:

Da nam je v EU na voljo vsa ali pa del podatkovne količine, je podobno obisku hotela po načelu »all inclusive«.

mk
Kolikšna je omejitev pri prenosu podatkov pri našem paketu, najlažje vidimo v aplikaciji »mojega« operaterja.

Prvi dan se bašemo s hrano, naslednji prav tako, postopoma pa začnemo jesti tako kot doma, in hotelirjem se še kako izplačajo tovrstni aranžmaji. Pri prenosu podatkov sicer, verjamem, tovrstni zadržki nekoliko padejo, še toliko bolj, če smo navajeni prek telefona gledati videoposnetke, mobilni paket pa ni obremenjen s pravilom pravične uporabe.

Kaj pa če je slaba pokritost?

Hios, po slovensko, oziroma Chios, po angleško, je lep grški otrok tik pred turško obalo. Ni ravno majhen, peti po velikosti, če smo natančni, z dovolj lokalnega prebivalstva, zato bi človek pričakoval odlično pokritost z mobilnim omrežjem. Pa niti približno ni tako. Znanih postaj je relativno malo, zato hitro pride do težav s kapaciteto. Po domače povedano, nič ne de, če je signal videti močan, podatki se prenašajo s hitrostjo tamtam bobna, klicanje pa se prekine še pred vzpostavljeno povezavo. 4G-omrežje naj bi bilo, vendar se telefonu v dveh tednih ni uspelo povezati nanj. Že to, da sredi največjega mesta (recimo velikosti Kranja) telefon preklopi na tehnologijo EDGE, je zgovorno samo po sebi. »Pokuriti« gromozanskih 20 GB podatkov se je izkazalo za misijo nemogoče.

Doma je veliko bolje

Morda sem se razvadil, kajti v Sloveniji vsaj v urbanih središčih »E-ja« (edge) pri ikonici za prenos podatkov skorajda ne srečamo več. Razen če ste naročnik našega največjega operaterja in po kakšnem čudnem naključju hočete prenašati podatke sedeč na klopci pred gostilno v Mostecu. Črna luknja tega operaterja sredi Ljubljane najbrž. Težava je, da je »edge« premalo hiter celo za nalaganje običajne spletne strani, kaj šele za kaj več. Videti pa je takole ... Stran se ne naloži, pojavi se opozorilo, da ne gre, ali pa čakaš in čakaš, obupaš ter se povežeš na Wi-Fi. Če je le v bližini. Mučno vam povem. Družbena omrežja takisto delujejo počasi ali pa sploh ne, na video z YouTuba pa v takšnih razmerah kar pozabite.

Pa ni bila samo v tem težava. Največ, kar sem dobil na svojem telefonu, je bila oznaka H, ki načeloma obljublja megabitne hitrosti. V teh razmerah je sicer marsikaj delovalo, a ne tako, kot bi pričakovali, predvsem pa ne vedno. Nič ne pomagajo razmeroma dober signal, bližina bazne postaje ter načeloma dobra podatkovna tehnologija, če je bila postaja le ena, upajočih na hitro povezavo pa veliko. Pa sem spet čakal in čakal, da se je na zaslon kaj »naložilo«.