ŠKODA

Rdečih polžev nikar ne solite, raje jih pobirajte

zf
17. 7. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Polži na vrtu vedno znova povzročijo veliko škode, tako na pridelkih kot samih rastlinah. V nadaljevanju vam predstavljamo ekološke rešitve, ki vam bodo pomagale polže na vrtu uspešno omejiti.

Profimedia
Če boste po vrtu nasuli kremenov pesek, boste ustvarili naravno prepreko za polže.

Sredstev za zatiranje polžev in nasvetov okoli teh je veliko, vendar strokovnjaki še vedno prisegajo na staro, preverjeno rešitev: da polže pobirate. Pobiranja se lotite v zgodnjih jutranjih urah, saj je takrat zemlja še dovolj hladna in vlažna. Da jih boste ujeli čim več, jim na vrt pod deske nastavite vabe. Obožujejo krompir pa tudi jabolka, zato jim jih narežite na oblate. Vonj bo privabil tudi nekatere druge sovražnike zelenjave. Na malico bodo zagotovo prišle tudi vrtne strune, ki na rastlinah prav tako kot polži povzročijo ogromno škode.

1 deciliter piva nalijte v kozarec in ga do roba zakopljite v zemljo.

PIVO

Čeprav se sliši še tako neverjetno, polži obožujejo pivo. Preprosto past lahko tako pripravite z decilitrom svežega piva. Kozarec s pivom napolnite do polovice in ga do roba zakopljite v zemljo. Vonj bo polže privabil, da bodo splezali v kozarec, izhoda pa več ne bodo našli.

FIZIČNE PREPREKE

Odlična prepreka, ki bo polžem preprečila vstop na vrt, je kremenov pesek, posujte ga ob robovih vrta. Mnogi ga posujejo tudi po zemlji, saj koreninam omogoča vež zračnosti in v zemlji zadržuje vlago. Če polži do vrta prihajajo čez travnik, ga posujte z apnom, ki ga, ko boste jeseni prekopavali zemljo, lahko uporabite tudi na vrtu za zmanjševanje kislosti tal. Pri zatiranju polžev si lahko pomagate tudi z grobo žagovino; posujte jo po potkah in ob robu vrta. Učinkovita prepreka pa so tudi bakrene in pocinkane plošče. Uporabite lahko odslužen pocinkan žleb, ki naj iz tal gleda dobrih 20 centimetrov.

NIKOLI S SOLJO!

Dolgo časa je veljalo, da sol uspešno uniči polže, a žal ni tako. Sol v zelenjavnem vrtu negativno vpliva na mikroorganizme v tleh. Polži, ki na vrtu prečkajo začrtano pot s soljo, v vrtu najprej odložijo jajčeca, kar pomeni nadaljnje razmnoževanje. Polž se ob stiku s soljo začne pospešeno sliniti, vendar ne pogine vedno.

RACE Na kmetijah so zelo uporabne race pasme indijska tekačica, ki polže naravnost obožujejo, zelenjavo pa bodo pustile pri miru. Ne pozabite jim nastaviti zadostne količine vode.

Profimedia
Ob šibkem napadu bo uspešen tudi timijan.

POPAREK Naredite poparek iz pobranih polžev. To bo pregnalo preživele živali. Uporabite ga na mejnih področjih, pa tudi v goščavah, kjer se polži običajno skrivajo čez dan.

RASTLINE Polži ne marajo vonja čebule in česna, pa tudi zastirka iz bezga ali praproti jim bo preprečila dostop na vrt. Pomembno je, da zastirke tedensko obnavljate. Pomaga tudi bela gorjušica.

TIMIJAN Obranite se lahko tudi s timijanom, ognjičem in kapucinkami, ki jih posadite na robove gredic. To bo uspešno pregnalo polže ob šibkem napadu. Te rastline so uspešne tudi pri preprečevanju razmnoževanja polžev.