Električni avtomobil

Porsche vrgel rokavico Tesli: 15 minut za polnjenje baterije

J.P.
9. 3. 2017, 13.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Teslini konkurenti ne počivajo. Vse bližje je namreč dan, ko bo luč sveta ugledal Porschejev model Mission E.

Profimedia
Cena? Neznanka. Govori se, da naj bi stal nekaj čez 90.000 evrov.

Mission E bo s proizvodnega traku zapeljal leta 2020 in čeprav je o njem znanega le malo, pri Porscheju svetu vsake toliko vržejo kakšno kost. Tako so nedolgo tega razkrili, da bo mogoče njihovo prvo povsem električno vozilo napolniti v le 15 minutah.

Profimedia

Mission E bosta poganjala dva motorja, 600 konjskih moči pa se bo prenašalo na vsa štiri kolesa. Najvišja hitrost bo znašala 240 kilometrov na uro, do 100 kilometrov na uro bo pospešil v 3,5 sekunde. Za primerjavo: Teslin Model S P100D potrebuje le 2,5 sekundi, da jo doseže.

Nekaj znanih podrobnosti

Porschejev električni paradni konj se ponaša s štirimi sedeži in nič kaj ustaljenim načinom odpiranja vrat.

Profimedia

Poslovila se bodo tudi zunanja ogledala. Nadomestil jih bo zaslon, nameščen na spodnji ogel vetrobranskega stekla, ki bo prikazoval vidna polja na vozilu nameščenih kamer. Ena bo namenjena zaznavanju tistega, kar vidi voznik, računalnik pa bo 'predvideval', po čem hoče seči voznik in mu bo to opcijo tudi posredoval na armaturni plošči, katere pozicija se bo prilagajala nastavitvam voznikovega sedeža.

Profimedia

500 kilometrov

S povsem napolnjeno baterijo bo mogoče prevoziti 500 kilometrov, v 15 minutah pa naj bi se 80-odstotno napolnila. Vsej naprednosti navkljub pa pri Porscheju za dotični model ne načrtujejo samovoznih sposobnosti. Kot je pred časom dejal izvršilni direktor Porscheja Oliver Blume: »Voznik hoče voziti porscheja. iPhone spada v žep, ne na cesto.«