Fotofiniš

VIDEO: V vznemirljivem sprintu 99-letnik premagal 92-letnika

S.R.
28. 2. 2017, 18.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

99-letnega Orvillea Rogersa in 92-letnega Dixona Hemphilla je na dvoranskem atletskem prvenstvu za seniorje 2017 ločilo zgolj 0,05 sekunde in sedem let.

Profimedia
Posnetki z lanskega prvenstva razkrivajo staro rivalstvo.

Dixon Hemphill obžaluje, da se ob prečkanju ciljne črte ni preprosto malce nagnil naprej. Morda je temu botrovalo pomanjkanje izkušenj, konec koncev je le sedem let mlajši od nasprotnika, morda pa ga je pri tem nekoliko oviral tudi umetni kolk.

Profimedia
Rogers je zmago pripisal dobri telesni pripravljenosti, saj v lokalni športni dvorani v bližini svojega doma v Dallasu vadi do trikrat tedensko.

»Če bi se le malo prepognil, bi zmagal,« je dejal upokojeni poslovnež Hemphill, ki je tekel na progi štiri in je vodil prvih 55 metrov, nato pa je mimo njega odbrzel veteran druge svetovne vojne in nekdanji pilot Orville Rogers.

»Začel sem hitro in prvi del teka vodil, zato sem si sam pri sebi mislil 'dobro mi gre',« je občutke opisal mlajši od tekmecev, vendar je v drugem delu Rogers močno pospešil, ga najprej ujel in nato s časom 18.00 sekund prehitel za pičlih 5 stotink.

Ni bilo prvo srečanje

Hemphill in Rogers sta se pomerila že v preteklosti, in sicer naj bi se pred štirimi leti srečala na turnirju senio... – kraja se nobeden on njiju natančno ne spomni. Od takrat sta razvila prijateljsko rivalstvo. Rogers je Hemphilla na 60-metrskem sprintu na tem vsakoletnem prvenstvu denimo premagal že četrto leto zapored. Bojevnika sta v skupno treh dneh nastopila tudi na daljših razdaljah, vse ostale dvoboje pa je dobil Hemphill, ki hihitaje pravi: »Kaže, da je na njegovi strani hitrost, na moji pa dolžina.« 

Rogers sicer rad pove, da se sam zaradi pomanjkanja konkurence bolj osredotoča na čas in manj na uvrstitev. »Sploh nimam konkurence, tam se moram samo pojaviti, obleči v opremo in prispeti na cilj, pa je kolajna moja,« pravi. Zato je vesel, da se na progi pojavi vsaj Hemphill. Ker drug drugega preganjata, sta oba hitrejša.