Zelene prijateljice

FOTO: Izberite sobne rastline, ki čistijo in vlažijo zrak

pr
26. 12. 2016, 17.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sobne rastline so veliko več kot samo lepotice, ki lepšajo naša domovanja. Zelo so učinkovite pri čiščenju zraka in zviševanju stopnje vlažnosti v prostorih.

osebni arhiv
Prostore bodo navlažile praproti, bambusi in šeflera.

Ljubitelji vrtov in rastlin najbolje vemo, koliko revnejši bi bil naš svet brez zelenih prijateljic. Zato nas veseli spoznanje, da je njihova vloga v vsakdanjem življenju še pomembnejša, kot smo vedeli doslej.

Učinki

Ogljikov dioksid je ena od pogostih skrbi okoljevarstvenikov. Čeprav ga je v Zemljinem ozračju le droben delček, učinkuje kot toplogredni plin, zato si človeštvo vse bolj prizadeva, da bi njegove izpuste v prihodnosti kar se da zmanjšali. Ljubitelji rastlin lahko k temu pripomorejo tako rekoč mimogrede. Prav med rastlinami, s katerimi lepšamo svoja bivališča, nekatere še posebno učinkovito čistijo zrak in zvišujejo stopnjo vlažnosti v prostorih, kar je prav tako zaželeno kot zmanjševanje vsebnosti ogljikovega dioksida.

osebni arhiv
Bršljan: ta rastlina slovi kot zelo dober čistilec zraka, poleg tega pa pomaga zmanjševati stres. Nevtralizira tudi cigaretni dim, zato je resnično dober hišni pomočnik.

Čistilke

Med dihanjem torej iz zraka črpamo kisik, izločamo pa ogljikov dioksid. Rastline pa med fotosintezo, ki poteka čez dan (saj poteka le ob svetlobi), izločajo kisik in porabljajo ogljikov dioksid. Vse rastline v večji ali manjši meri čistijo zrak. Drobne prašne delce in VOC (lahkohlapne organske komponente) vsrkavajo skozi listno površino ali skozi rastni substrat. VOC v prsti prevzamejo mikroorganizmi, ki te sestavine spremenijo v rastlinsko hrano, kar je gotovo lep zgled popolne reciklaže. Večina rastlin čisti naš zrak čez dan, izjema pa so epifitske rastline, torej tiste, ki se ne ukoreninijo v tleh, temveč rastejo na deblih in vejah. Med te spadajo ananasovke, nekatere vrste orhidej, pa tudi večina sukulent (sočnic). Epifiti vsrkavajo ogljikov dioksid in izločajo kisik ponoči, zato so idealni spremljevalci v naših spalnicah. Osvežujejo zrak, ki ga vdihavamo med spanjem.

Osebni arhiv
Fikus: slovi kot izjemen čistilec strupov v zraku. Najbolje se počuti v stanovanjih, kjer je temperatura visoka tudi v hladnih mesecih, saj izhaja iz tropskih krajev.

Vlaga

Prav tako so dobrodošle rastline, ki vlažijo zrak. Rastline namreč v ozračje vrnejo do 97 odstotkov vlage, ki je sprejmejo skozi korenine ali liste. Tako nam pomagajo dvigovati stopnjo vlage v klimatiziranih prostorih in prostorih, ki jih ogrevamo s centralnim gretjem.