Podedovano

12 delov telesa, ki so povsem nepotrebni

M.K.
16. 12. 2016, 14.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Telo je zelo pametno. Prav zdaj, ko tole berete, se v vašem telesu vrši na tisoče procesov, ki vas ohranjajo pri življenju in dobrem počutju.

Profimedia
Človeško telo skriva še veliko ugank.

Ima pa telo tudi nekaj anomalij, in ena od njih so telesni deli, ki so jih morda nekoč potrebovali naši predniki, zdaj pa ne služijo več ničemur. Ampak vseeno ostajajo z nami (in nam včasih tudi povzročajo težave):

1. Modrostni zobje
Ti zobje nam izrastejo v starosti približno od 17. do 25. leta, vendar si jih da veliko ljudi izruvati pri zobozdravniku. To pa zaradi tega, ker zanje v ustni votlini ni prav dosti prostora. Te zobe so naši predniki verjetno uporabljali za drobljenje določene hrane, vendar jih dandanašnji ne potrebujemo.

2. Zunanje ušesne mišice
Pri psih in zajcih imajo te mišice uporabno funkcijo, saj lahko z njimi premikajo ušesa. Ljudje pa nimamo prave potrebe, da bi to sploh počeli – vendar smo jih vseeno nasledili od svojih prednikov.

3. Mandlji
Mandlji so del sistema limfnih žlez, ki so pomembne za naš imunski sistem. Ampak dokaz njihove (ne)uporabnosti so številni ljudje, ki si jih dajo odstraniti brez vsakršnega učinka na njihovo zdravje. Ne le da, da lahko pogosto pride do njihovega vnetja,  v njih se lahko tudi razvije rak. 

4. Slepič
Ko že omenjamo odstranjevanje organov, prav slepič je eden tistih, ki jih odstranijo številnim ljudem. Slepič je priraščen k debelemu črevesu, vendar njegova funkcija za znanstvenike še vedno ostaja uganka in je nedorečena. Nekateri so prepričani, da je popolnoma nepotreben, drugi pa zagovarjajo teorijo, da se v njem shranjujejo dobre bakterije, ki se ponovno naložijo v sistem, potem ko jih odplavi diareja.

5. Darwinova točka
To je majhna guba kože, ki tvori približno 10 odstotkov človeškega ušesa. Ni popolnoma jasno od kje se je vzela, vendar nekateri domnevajo, da je nekdaj omogočala, da se je uho lahko upognilo ali zaklopilo. Naši predniki so bili čudni.

6. Moške prsne bradavice
Precej očitno je, zakaj imajo bradavice ženske, ni pa povsem običajno, da bi moški dojili svoje dojenčke. Razlog, zakaj jih imajo tudi moški, je pač v tem, da se vsak zarodek začne razvijati iz enake zasnove – in žensko telo je začetni vzorec.

7. Veznica - plica semilunaris
Drugače znan tudi kot tisti rožnati košček tkiva v notranjem kotičku očesa. Plica semilunaris ne dela nič takšnega, kar bi izboljšalo naš vid, lahko pa nam pomaga pri točenju solza.

8. Trtica
Drugače poznana tudi kot repna kost, nameščena na spodnjem koncu naše hrbtenice. Po eni od teorij je našim prednikom služila za to, da so lažje lovili ravnotežje, ker naj bi imeli tudi nekakšen rep.

9. Sinusi
Glede tega, zakaj imamo sinuse, je veliko zmede. Kajti, zaenkrat so uporabni zgolj za to, da se napolnijo s sluzjo, povzročajo glavobol in gostijo vnetja.

10. Telesne dlake
Naši predniki so dlake potrebovali, da so jih grele, medtem ko mi porabimo več let našega življenja za to, da bi se jih znebili.

11. Žolčnik
Žolčnik , ki se nahaja pod jetri, lahko povzroča veliko težav, za povračilo pa ne nudi prav dosti koristnega. Dovzeten je za rakava obolenja, vnetja in tvorjenje žolčnih kamnov.

12. Mišice arrector pili
To je skupina mišičnih vlaken, ki so pritrjene na lasne korenine in omogočajo našim lasem in dlakam, da se postavijo pokonci. Zakaj že? Aja, zato, da bi bili v očeh drugih plenilcev videti večji. Čakajte malo …