Zanimivosti

VINAKRAS SEŽANA: V deželi najboljšega terana!

Oglasno sporočilo
1. 12. 2017, 14.20
Posodobljeno: 17. 1. 2018, 14.49
Deli članek:

Dolgoletna tradicija in zaupanje kraških kmetov sta pripomogla, da je Vinakras največja klet v kraškem vinorodnem okolišu, v katerem je s trto zasajenih nekaj čez 600 ha vinogradov.

Klet Teranton je ime dobila po istoimenskem arhivskem vinu

Izbrana vina, ki zorijo v kleti, so del večstoletne dediščine vinarstva in vinogradništva. Dediščine, na katero so izjemno ponosni. 

Vinogradi kleti Vinakras Sežana

V kleti Vinakras Sežana so zavezani, da izročilo prednikov s ponosom in vztrajnostjo širijo dalje. Z globokim spoštovanjem do narave, od leta 1947 dalje pridelujejo vina vrhunske kakovosti. Raznolikost in posebnost tega vinorodnega okoliša se odražata v vseh njihovih vinih, med katerimi prav gotovo izstopa TERAN PTP, ki vedno znova očara s svojo intenzivno temno rdečo barvo, prijetno svežino in sadnostjo.

Od rdečih sort, zorijo pri Vinakrasu še merlot ter cabernet sauvignon.
Na rdeči, kraški zemlji pa so si svoje domovanje našle tudi bele sorte. Posebno pozornost namenjajo pridelavi vitovske grganje, malvazije, chardonnaya ter sivega pinota.

arhiv Svet24
Ročna trgatev refoška v vinogradih Vinakras Sežana

Vinakras Sežana: klet s tradicijo - dom edinstvenih vin
V kolikor želite odkriti skrivnosti žlahtnih kapljic Krasa, ste vljudno vabljeni na obisk kleti Vinakras Sežana. Pridružite se sprehodu po kleti in spoznajte vonj hrastovih sodov.
Odkrijte klet Teranton, ki je ime dobila po arhivskem vinu TERANTON, ki ga pridelajo le v najboljših letnikih. Klet Prestige je povsem novo doživetje. Tu, se hrani skrivnost stoletne tradicije, ki daje izbranim vinom pečat unikatnosti. Vina iz linije Prestige ohranjajo tako vse značilnosti, ki jim jih je podarila narava.

Kulinarika in vina
Kulinarika in vina so od nekdaj tesno prepleteni. V kolikor iščete nove kulinarične ideje, vam v nadaljevanju ponujamo recept, ki bo zagotovo presenetil vaše goste.

Hruške s Teranom
Hruška v vinski srajčici, ki komaj čaka, da jo slečemo. Privoščimo si to rdečo zapeljivko in se prepustimo aromatičnim okusom. Primerna sladica za romantično večerjo.

Sestavine za 2 osebi:
- 2 sveži hruški
- 1 limona
- 175 ml Izbrani Teran PTP – Elite, Vinakras Sežana
- 1 žlica belega martinija
- 1 žlica sladkorja
- 1 žlička mletega cimeta
- 4 klinčki

Priprava:
• Limono operemo, obrišemo in nastrgamo limonino lupino. Na kuhalnik pristavimo ozek in visok lonec, segrejemo teran, martini, sladkor, cimet, klinčke in dodamo limonino lupinico.
• Hruški operemo in olupimo, peclja pa pustimo. Sadeža postavimo v lonec z vinom in tesno pokrijemo ter 15 minut dušimo na majhnem ognju. Vmes ju večkrat prelijemo s tekočino, v kateri se dušita. Kuhani hruški odstavimo in malo ohladimo.
• Še topli hruški postavimo na desertna krožnika, prelijemo s tekočino in po želji okrasimo.

Dober tek!
Recept je povzet po tej spletni strani.