Trdoživa uganka

So le razrešili skrivnost Bermudskega trikotnika?

J.P.
24. 10. 2016, 14.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Je to konec skrivnosti, ki jo poznamo kot Bermudski trikotnik? Ta je samo v zadnjem stoletju terjal več kot tisoč človeških življenj.

Profimedia
Skozi zgodovino Zemlje se je magnetni pol obrnil več stokrat.

Skrivnostna izginotja in paranormalna aktivnost med Bermudskimi otoki, Portorikom in Florido tvorijo eno največjih skrivnosti sodobnega časa. Pa so le našli krivca?

Vse kaže, da je 500.000 kvadratnih kilometrov veliko območje poligon tako imenovanih heksagonalnih oblakov, ki ustvarjajo 'zračne bombe', zmožne vrtoglavih hitrosti. Kot ugotavljajo strokovnjaki, bi lahko ti sunki vetra s hitrostmi malo nad 270 kilometrov na uro prevračali ladje in strmoglavljali letala. To pa še ni vse: na južni konici Bermudskega trikotnika se pojavljajo 30- do 90-kilometrski oblaki.

Zračne bombe

Dr. Steve Miller, meteorolog z Univerze v Koloradu, je dejal: »Običajno ne vidimo oblakov z ravnimi robovi. Večinoma so nepravilnih oblik.«

Miller in njegovi sodelavci so s pomočjo satelitov izmerili hitrost vetrov neposredno nad morsko gladino, ki sikajo iz dna oblakov. Kot so ugotovili, lahko posamezni sunki – 'zračne bombe' – dosežejo tudi 270 kilometrov na uro. Posledica so 15-metrski valovi, 'zračne bombe' pa satelitske slike prikazujejo kot heksagonalne oblike.