Eksperiment

Slone v ujetništvu ubija hoja

J.P.
13. 10. 2016, 15.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Sloni slovijo kot modre živeli, a ne nujno elegantne.

Profimedia
Ker se v ujetništvu pogosto sprehajajo po trših površinah in celo asfaltu, to pojasni, zakaj toliko slonov v ujetništvu zboli.

Kar težko je verjeti, da afriški sloni dejansko hodijo po prstih, čeprav obseg njihovih stopal meri kar 1,34 metra.

Olga Panagiotopoulou, avstralska znanstvenica z Univerze v Queenslandu, se je odločila, da pride do dna eni od slonjih nenavadnosti. Številne slone namreč v ujetništvu mučijo težave z nogami, ki vplivajo ne le na njihovo hojo, ampak tudi na njihovo zdravje. Edina rešitev je evtanazija.

Debata o problematiki je sicer prišla do dveh zaključkov: da držo spremenijo zaradi ujetništva ali pa je za to krivo okolje. Obe razlagi sta si tako blizu, da je bilo težko izločiti glavni dejavnik. Vendar pa je znanstvenica našla način.

S kolegi je pet afriških slonov iz parka v Republiki Južna Afrika sprehajala čez platformo, opremljeno s senzorji tlaka. Tako so lahko merili obremenitev njihovih stopal. Svoje meritve so nato primerjali z ugotovitvami strokovnjakov, ki so podoben eksperiment izvedli z azijskimi sloni enega od angleških živalskih vrtov. Analiza je tako pokazala, da sloni v divjih in poldivjih okoljih pri hoji najbolj obremenjujejo prste prednjih dveh nog, najmanj pa pete. Zato ni naključje, da bolezen najpogosteje prizadene ravno zunanje dele njihovih nog.

Ker se v ujetništvu pogosto sprehajajo po trših površinah in celo asfaltu, to pojasni, zakaj toliko slonov v ujetništvu zboli.