Nova KBM

Imejte brezskrbne počitnice!

Promocijsko gradivo
1. 2. 2016, 23.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kjerkoli boste med počitnicami uživali, vam ponujamo par nasvetov za brezskrbno dopustovanje.

Že veste, kako boste preživeli poletje?
Ob vodi, v gorah, v naravi. Peš, s kolesom, z avtom, letalom. Z družino, s prijatelji, sami. Ne glede na to, s kom in kje boste ter kako boste do tja prišli, si velja zapomniti nekaj informacij, ki vam lahko med počitnikovanjem pridejo še kako prav.

Preverite cene mobilnih storitev
Ker brez mobilnega telefona praktično ne gre več, si pred odhodom v tujino oglejte cene mobilnega gostovanja v posameznih državah članicah EU in izberite najugodnejšega operaterja.

Pozanimajte se o vaših pravicah
Kot potnik imate določene pravice, denimo ob odpovedi leta, daljših zamudah ali izgubljeni prtljagi. Tako lahko na primer na spletni strani Evropskega potrošniškega centra preverite svoje potrošniške pravice (npr. v primeru odpovedi rezervacije apartmaja, povračila kupnine ipd.).


112 velja povsod
Zabeležite si enotno evropsko številko za klic v sili 112 , na katero lahko s fiksnih in mobilnih telefonov v vseh državah članicah EU brezplačno pokličete na pomoč reševalce, policijo ali gasilce.

Preverite svoj potni list
Preverite veljavnost potnega lista ali osebne izkaznice in se pozanimajte, ali za vstop v državo potrebujete vizum. Če Slovenija nima diplomatsko-konzularnega predstavništva v državi, kjer se nahajate, se v primeru izgubljenega potovalnega dokumenta ali drugih težav lahko obrnete na bližnja diplomatsko-konzularna predstavništva ostalih držav članic EU.
Če potujete po državah članicah EU ali Islandiji, Liechtensteinu, Norveški, Švici, Hrvaški, Makedoniji ter Bosni in Hercegovini, si pravočasno priskrbite evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Kartica je brezplačna, več o tem, kako in kdaj jo naročiti, pa si preberite na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Pozor pri valuti
Razmislite o tem, s katero valuto boste plačevali. 16 držav članic EU že uporablja evro (poleg Slovenije še Avstrija, Belgija, Ciper, Finska, Francija, Grčija, Irska, Italija, Luksemburg, Malta, Nemčija, Nizozemska, Portugalska, Slovaška in Španija), v ostalih pa boste morali evre zamenjati za domačo valuto.

Enostavno, brezgotovinsko plačevanje
Na dopustu uporabljajte kartice, kot so Visa, Klasična Karanta in Posojilna Karanta, ki vam omogočajo enostavno brezgotovinsko poslovanje na vašem dopustu. Plačilne kartice VISA in MasterCard pa vam po novem omogočajo še enostavno plačevanje na obroke.

Ali ste vedeli, da lahko svoje predmete in kartice tudi zavarujete?
S plačilom enkratne premije omilite posledice izgube ali kraje torbice in denarnice s plačilnimi karticami Nove KBM, osebnimi dokumenti ter ključi stanovanja ali avtomobila.