Zanimivosti

Za manj kratkovidnosti

mk
8. 5. 2016, 18.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Samsungova mobilna aplikacija Safety Screen uporabnike opominja in spodbudi, da mobilne naprave držijo in gledajo z razdalje, ki je najbolj primerna in zdrava za oči. Še posebej je primerna za mlajše uporabnike, katerim jo lahko starši namestijo na njihove naprave in zaženejo z geslom. Da je nadobudnež ne more izklopiti.

Prepoznava obraza

Aplikacija deluje na načelu prepoznave obraza, zato se, ko uporabnik napravo preveč približa obrazu, na zaslonu pojavi animirana podoba, ki »izklopi« zaslon. Ta se prižge šele, ko ga odmaknemo na najmanjšo varno in očem še prijazno razdaljo.

Ideja ni iz trte izvita. Med ljudmi vseh starosti, še posebej pa med otroki in najstniki, je vse pogostejša kratkovidnost. To pripisujejo kombinaciji genetskih in zunanjih dejavnikov, med katere spadajo tudi vse pogostejše aktivnosti, ki zahtevajo dolgoročno gledanje v elektronske naprave od blizu. To povzroča pretirano naprezanje in posledično utrujenost oči. Pojav kratkovidnosti pripisujejo tudi vse manjši izpostavljenosti naravni sončni svetlobi med aktivnostmi na prostem.