Zanimivosti

Ne boste verjeli, koliko stane kava v Rovinju

R.T.
31. 3. 2016, 09.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Cene v kavarni Roxy so astronomske. In čeprav so terase tovrstnih ustanov še prazne, se lastniki že veselijo donosne sezone.

Facebook
"Vredno vsake kune," je zapisal avtor fotografije.

Moja kavarna ima dva cenika – enega za samo kavarno in drugega za 130 metrov oddaljeno teraso na rivieri, je za 24sata povedal 37-letni Damir Humar, lastnik rovinjskega Roxyja. In zakaj višja cena kave na terasi? Prvič, terasa je relativno daleč od kavarne. Drugič, razgled je čudovit. In tretjič, najemnina je visoka.

Nič ni poceni

Rovinj slovi po svoji lepoti, znan pa je tudi po visokih cenah. Nastanitev v ekskluzivnih hotelih, uživanje v restavracijah in nakupovanje na rovinjski zeleni tržnici obiskovalce prisilijo, da sežejo globoko v žep. Izjemno visoke cene so doletele tudi turiste, ki so v Rovinj prišli v času velikonočnih praznikov.

Nič drugače ni v kavarni Roxy, kjer tujci plačujejo višje cene, domačini pa lahko računajo na popust. O slednjem odloča Humar sam – kot pravi, ceno spusti tudi za petdeset odstotkov. Cen v njegovi kavarni se ne bi sramovali niti v Benetkah niti v Londonu. Za kapučino boste na Humarjevi terasi plačali 36 kun (4,72 €), za belo kavo 38 (4,98 €), za kavo s smetano 54 (7,08 €), za ledeno kavo 75 (9,83 €), za irsko kavo 80 (10,48 €) in za instant kavo 40 kun (5,24 €).

Pravi maratonec

Najem terase za eno sezono ga stane okoli 5.200 evrov.

Kot rečeno, lastnik domačinom daje popust. Cene so namreč zanje previsoke, zato jim niža cene, oni pa mu napolnijo sicer samevajočo teraso.

»Kdor želi sedeti na terasi in uživati v razgledu, mora plačati več. Eno kavo nosim 130 metrov daleč v eno smer. Predstavljajte si, koliko kilometrine naredim v času sezone – sem pravi natakarski maratonec. V sezoni izgubim tudi po deset kilogramov. Zato tudi težko najdem pomoč, saj ljudje nočejo hoditi tako daleč,« je razmere opisal lastnik kavarne.