Zanimivosti

Zaradi spornih fotografij vojaka so poklicali na zagovor veleposlanika

STA
7. 12. 2015, 17.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Turčija je danes poklicala na zagovor ruskega veleposlanika v Ankari zaradi fotografij ruskega vojaka z raketometom na ruski vojaški ladji, ki pluje v turških vodah, so sporočili viri na ruskem zunanjem ministrstvu.

YouTube

Fotografije, zaradi katerih so se napeti odnosi med Ankaro in Moskvo še zaostrili, so turški mediji objavili v nedeljo. Na njih naj bi bil ruski vojak na ladji Cezar Kunikov, ki ima med plovbo skozi Bosporsko ožino na rami raketomet, pripravljen za streljanje.

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je Rusijo danes pozval, naj konča provokacije ter poudaril, da je Turčija že sprejela potrebne ukrepe. Podrobnosti ni pojasnil.

"Plutje ladje na tak način je vsekakor provokacija. To se mora končati," je minister poudaril za televizijo Kanal 24. Izrazil je upanje, da gre za osamljen incident, Rusijo pa pozval, naj se "vede kot bolj zrela država".

Turška zasebna televizija NTV je poročala, da je ladja iz ruske črnomorske flote plula skozi Bospor v nedeljo zjutraj. Ostali mediji so poročali, da se je incident zgodil v petek.

Odnosi med Turčijo in Rusijo so na najnižji ravni v zadnjem času, potem ko je Turčija 24. novembra ob turško-sirski meji sestrelila rusko vojaško letalo. Rusija je odgovorila z gospodarskimi sankcijami.