Zanimivosti

Apple prevzel Face...

STA
26. 11. 2015, 18.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ameriški tehnološki velikan Apple je okrepil aktivnosti na področju tehnologije navidezne resničnosti. Prevzel je švicarski startup Faceshift, ki je specializiran za vizualne učinke za filme in računalniške igre. Podrobnosti posla niso razkrili, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Reuters
Iphoni prinašajo veliko večino prihodka za Apple.

Faceshift je razvil tehnologijo, s katero je mogoče mimiko na človeškem obrazu v realnem času prenesti na animiran lik. Med drugim je sodeloval pri ustvarjanju zadnjega filma iz serije Vojna zvezd.

Kako namerava Apple uporabiti Faceshiftovo tehnologijo, še ni znano, je poročal portal TechCrunch.

V Applu so za portal sklenitev posla potrdili, podrobnosti pa niso navedli. "Apple od časa do časa kupi kakšno tehnološko družbo. Načeloma ne razkrivamo svojih namer oz. načrtov," so za portal povedali v Applu.

Tehnologija je že bila predstavljena in uporabljena na različnih področjih. Pri računalniških igrah bodo lahko igralci uporabili avatarja, katerega obraz se bo spreminjal na podlagi dejanskih igralčevih izrazov na obrazu. V filmski industriji lahko tehnologijo uporabijo za izboljšanje animacije likov, da lahko ti bolj pristno posnemajo mimiko na igralčevem obrazu. Lahko bi bila uporabljena tudi na področju prepoznavanja obrazov v identifikacijske ali varnostne namene, navaja portal.

Faceshift so leta 2012 ustanovili Thibault Weise, Brian Amberg in Sofien Bouaziz kot oddeljeno družbo švicarskih tehniških univerz v Lozani in Zürichu.