Zanimivosti

VIDEO: Dala sta zamrzniti svojo dve leti staro hčerko

R.T.
23. 10. 2015, 10.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na področju kriogenike je prišlo do velikega preskoka – pred kratkim so namreč strokovnjaki »zamrznili« telo dve leti stare deklice. Tako je postala najmlajša kriogensko ohranjena oseba na svetu.

Twitter

Einz, kot je bila v svojem družinskem krogu znana Matheryn Naovaratpong, so zdravniki le malo pred njenim tretjim rojstnim dnevom diagnosticirali redko obliko možganskega raka. Rojstnega dne ni dočakala.

Njena starša, oba zaposlena v zdravstvu, sta se odločila, da ji poklonita še en poskus za življenje – dala sta jo zamrzniti. S kriogeniko je namreč mogoče ohraniti telesa ljudi in živali, ki jih sodobna medicina ne more ozdraviti. V teoriji naj bi tako zamrznjeni v času počakali, da razvoj medicine tako rekoč dohiti njihove tegobe.

V omenjeni organizaciji sicer ne obljubljajo druge priložnosti, a pravijo, da boljše možnosti kot je kriogenika zanjo ni.

»Kot znanstvenik sem stoodstotno prepričan, da se bo to nekega dne zgodilo,« je dejal dekličin oče Sahatorn. Ko je Einz zbolela, se je očetu utrnila ideja, da lahko hčerki pomaga le znanost. Za ohranitev njenih možganov je takoj po smrti poskrbela neprofitna organizacija Alcor iz Arizone v Združenih državah Amerike, ki nudi usluge »podaljševanja življenja«. Delavci omenjene organizacije so prišli na Tajsko in nadzorovali prvotno ohlajanje telesa takoj po smrti. Deklici so najprej odstranili vse telesne tekočine, katere so nadomestili z neke vrste protizmrzovalno tekočino, ki preprečuje poškodbe tkiva, ko je telo zamrznjeno. Nato so jo namestili v posebno krsto in prepeljali v Združene države Amerike, kjer so ji odstranili možgane in jih shranili pri temperaturi 196 stopinj Celzija pod lediščem. Einz je tako postala Alcorjeva 134. pacientka. V omenjeni organizaciji sicer ne obljubljajo druge priložnosti, a pravijo, da boljše možnosti kot je kriogenika zanjo ni.

Starša Sahatorn in Nareerat sta odločena, da po smrti tudi njiju zamrznejo, da bi nekoč morda spet lahko bila združena s svojo hčerko.