Zanimivosti

Google s 45-odstotnim skokom četrtletnega dobička

STA
23. 10. 2015, 08.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Spletni velikan Google oziroma po novem Alphabet, je v tretjem četrtletju letos v letni primerjavi dobiček povečal za 45 odstotkov na skoraj štiri milijarde dolarjev. Zvišali so se tudi prihodki. Po objavi poslovnih rezultatov se je v podaljšanem borznem trgovanju okrepila tudi delnica Googla.

Google

Google je avgusta naznanil, da bo po novem hčerinsko podjetje novega podjetja Alphabet, ki bo imelo pod seboj mavrico podjetij, ki jih je ustvaril Google z goro denarja od prodaje oglasov preko spletnega iskalnika.

Google doslej ni povedal, koliko denarja bi zaslužil brez projektov, kot so avtomobili brez šoferja, očala, iskanje nesmrtnosti in podobnimi, od začetka prihodnjega leta pa bo vse ločeno in jasno.

Alphabet je bil v tretjem četrtletju še vedno Google in je kot tak zaslužil 5,73 dolarja dobička na delnico, prihodki pa so nanesli 15,1 milijarde dolarjev oziroma 15 odstotkov več kot v tretjem četrtletju lani.

Alphabet je naznanil, da bo v nedoločenem času odkupil za 5,1 milijarde dolarjev lastnih delnic, česar Google v svoji 11-letni zgodovini trgovanja na borzi še ni storil.

Spremembe navad potrošnikov s prehodom z osebnih računalnikov na mobilne naprave so prizadele tudi Google, ki je tudi v tretjem četrtletju iztržil manj od oglasov oziroma posameznega oglasa, in sicer 11 odstotkov manj kot v tretjem četrtletju lani.

Google se je z razvojem svojega operacijskega sistema android bolje prilagodil kot konkurenca, vendar pa cene pritiska na oglas padajo že štiri leta zapored. Oglaševalci niso pripravljeni odšteti enakih vsot za oglase na mobilnih napravah.

Ne glede na to pa so bili četrtletni rezultati tako dobri, da so vlagatelji v podaljšanem trgovanju na borzi po objavi lovili, kar so mogli. Delnica se je podražila za 70 dolarjev oziroma skoraj 11 odstotkov na 721,84 dolarja.