Zanimivosti

Prepovedano območje Černobila: »Nismo pričakovali, da bomo videli to!«

M.J.
7. 10. 2015, 13.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Več kot 30 let po največji svetovni jedrski katastrofi, so znanstveniki prišli do presenetljivega odkritja na prepovedanem območju Černobila.

Reuters

Študija, ki se ukvarja s preučevanjem populacije divjih živali na 4.200 kvadratnih kilometrov velikem področju Černobila, je odkrila porast števila sesalcev, med njimi losov, srn, jelenov in divjih svinj. Te živali se nahajajo tudi v štirih drugih naravnih rezervatih v regiji. Število volkov, najdenih v černobilskem območju, je kar sedemkrat večje kot v ostalih rezervatih. »Ti rezultati tako prvič kažejo, da se kljub posledicam radiacije, v prepovedanem černobilskem območju nahaja veliko sesalcev in to kljub tridesetletnemu izpostavljanju radiaciji,« so zapisali avtorji študije.

Reuters

Domneva se, da so živali imele koristi, ker v bližini ni bilo ljudi

Zaradi jedrske katastrofe, ki se je zgodila leta 1986 v Černobilu, so za vedno razselili 116.000 ljudi. In medtem, ko to območje naj ne bi bilo več primerno za življenje ljudi, pridobljeni podatki kažejo, da se je divje življenje razcvetelo. Znanstvenika Mike Wood in Nick Beresford sta dejala, da je potrebno raziskovati dalje, da bi s tem pripomogli k razumevanju posledic radiacije in da bi se tovrstna tehnika lahko uporabila tudi pri preučevanju posledic nesreče v japonski Fukušimi.

Reuters

Srhljiv ogled in otroške igrače, h katerim se nihče več ne bo vrnil

»Ta odkritja so nad vsemi pričakovanju, kako bo v bodoče bomo videli. Da je ozračje nevarno za žive organizme, to je dejstvo. Dejstvo pa je tudi, da ko so ljudje zapustili omenjeno območje, tam ni več kmetijstva, gozdarstva niti lovljenja živali. In kljub temu, da radiacija ni dobra za živali, pa odmik ljudi iz tega okrožja zagotovo je dobra stvar,« še zaključujejo raziskovalci.

Reuters