Zanimivosti

Najtežji tovor poletel na največjem letalu na svetu

T.C.
2. 10. 2015, 13.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Največje letalo na svetu, Antonov An-225, ljubkovalno Mriya in s kodnim NATO imenom Kozak, je pred kratkim poletelo s petimi tanki na krovu, ki so tehtali skupno 251,12 tone.

AirLifter

Nov rekord, je sporočila tovarna proizvajalka Antonov. To ogromno letalo je poletelo iz Kijeva in nad Ukrajino letelo z rekordno hitrostjo 759 kilometrov na uro. Med približno 900 kilometrov dolgim poletom je Antonov dosegel maksimalno višino malo manj kot deset kilometrov.

Z letalom An-225 zdaj upravlja privatno podjetje, ki za komercialne, pa tudi vladne naročnike izvaja polete in transporte super dimenzij.

Pred kratkim so letalo, edino te vrste, obnovili in tehnično izboljšali, šlo je za zamenjavo avionike, posodobitev motorjev in krepitev konstrukcije. S tem so letalu tudi podaljšali življenjsko dobo za naslednjih 25 let. Posodobitev tega jeklenega velikana je trajala dobrih osem mesecev in je stala okoli 30 milijonov ameriških dolarjev.

Letalo Antonov An-225 Mriya je dolgo 84 metrov, ima dva repa, šest pogonskih motorjev, prazno tehta 285 ton, natovori lahko 300 ton goriva in lahko s hitrostjo 850 kilometrov na uro uradno prevaža do 250 ton tovora.

Letalo Antonov An-225 je prvič poletel leta 1988, kljub velikim načrtom pa so naredili le en primerek, saj jim je velikopotezne načrte prekrižal propad Sovjetske zveze.

Sprva je bilo letalo zasnovano za uporabo v vojaške namene, saj so ga naredili zaradi transporta zdaj že upokojenega in zapuščenega vesoljskega čolnička Buran, ki tiho propada, pozabljen od vseh, kar si lahko PREBERETE TUKAJ!