Zanimivosti

Prihaja krvava luna! Nekateri menijo, da tudi konec sveta

Bern Jurečič
26. 9. 2015, 14.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V ponedeljek, 28. septembra, bo na nebu še zadnji letošnji lunin mrk, ki prihaja v dovolj napetem in razburkanem času, da je sprožil nova ugibanja o koncu sveta, izpolnitvi prerokb in tretji svetovni vojni. Zato ni slabo, če si fenomen ogledamo malo podrobneje.

Arhiv Svet24

Mrki so človekovo domišljijo in posebna čustva vzbujali že v pradavnini. Kateri duhovi, bogovi ali zmaji so tako močni, da izgine sonce?! Ali bo prišlo nazaj? In ko je prišlo nazaj, je bilo spet v redu, a potem – se je zgodilo spet. Nemoč ob dogajanju je sčasoma zbudila strahove in pomagala pri razvoju različnih verovanj in posledično religioznih sistemov. In ker so nekateri ljudje že tedaj zelo dobro poznali zakonitosti neba, si kar lahko zamislimo velikega vladarja, ki je na trg sklical ves narod in mu grozil, da bo s svojo močjo ugasnil sonce, če se bodo upirali. In ko je sonce res mrknilo, so vsi popadali na kolena pred to močjo. Astronom, ki je mrk izračunal, pa si je lahko oddahnil; njegov predhodnik se je namreč zmotil v izračunih in so ga obglavili.

ŠE VEDNO SMO TU

Danes take zgodbe ne pridejo v poštev, strašenja pa ni nič manj kot nekdaj, prej nasprotno. »Izračunov« in napovedi sveta je bilo do zdaj že nič koliko, pa smo še vedno tu. Tudi tokrat ne bo drugače. Mrk, ki je pred nami, bo res malo drugačen kot drugi, a ni edini tak. Še več, tako imenovanih rdečih ali krvavih lun je bilo v zadnjem času kar nekaj in našli so se avtorji, ki so našteli štiri zaporedne, kar prav gotovo pomeni neko zloveščo napoved.

Arhiv Svet24

Tako je pred dvema letoma ameriški pastor John Hagee objavil knjigo Štiri krvave lune: Nekaj se bo spremenilo (Four blood moons: Something as about to change), ki govori o štirih posebnih polnih lunah v letih 2014 in 2015, ki bodo izpolnile stare biblijske prerokbe o apokalipsi, kot recimo tista v knjigi o Joelu: »Sonce se bo ovilo v temo in luna v kri, preden pride veliki in grozni dan Gospodovega prihoda.« Knjiga je hitro postala uspešnica, po Forbesu celo ena od deset najbolje prodajanih knjig, veliko pa je od tega imela tudi Hageejeva cerkev, ki ima okoli 20.000 privržencev.

PRVA OD OSMIH TETRAD

Kot vse v naravi, se tudi mrki vrstijo v posebnih ciklih, pri čemer astronomija pojav štirih zaporednih popolnih luninih mrkov imenuje tetrada. V 21. stoletju bo teh tetrad kar osem, doživljamo torej prvo od njih. Dejstvo, da v času teh štirih mrkov luna spremeni barvo in dobi rdeče-rjavi ali rjavkasti pridih, znanost opredeljuje s pojavom Rayleighovo sipanje, o čemer vsakdo lahko več najde na spletu, ta posebnost pa včasih »pordeči« tudi sonce, izključno »odgovorna« pa je za modrino barve neba.

Tako kot so stari astronomi in astrologi znali vnaprej izračunati nebesne pojave, je tudi Hagee o »usodnem« letu 2015 začel pridigati že leta 2008, pri čemer je odlično izrabil prihajajočo ekonomsko krizo (jeseni tistega leta) kot kronski dokaz za »sedemletno obdobje pred drugim prihodom Kristusa v letu 2015«. Navedel je tudi nekaj drugih takih prelomnic, do katerih je prišlo prav v času krvavih lun, kot so na primer izgon Judov, ki ga je izvedla španska inkvizicija leta 1493, vzpostavitev države Izrael po drugi svetovni vojni in arabsko-izraelska vojna leta 1967.

Seveda po načelu »kdor išče, ta najde« ne manjka še dodatnih »dokazov«, da je krvava luna vzrok za veliko strašnih stvari, denimo za razplamtenje sirske vojne lani prav v času take lune, vrhunec krize z ebolo in diplomatska prizadevanja za priznanje Palestine.

IN KAJ PRAVIJO ZVEZDE

Tudi če se nekateri zgrozijo ob omembi pomena lune za naše življenje, ne moremo mimo dejstev o plimovanju in povečanju vznemirjena ob lunacijah. Ta dejstva povsem mirno uporabijo tisti, ki imajo opraviti s čustveno ali psihično občutljivimi ljudmi, kajti ti so ob luninih spremembah še posebej »aktivirani«. Če pa pojave v naravi preučujemo v širšem spektru, lahko opazimo nihanja v številu prometnih nesreč, samomorov, na borzah in še na drugih področjih. Tako se ne moremo znebiti občutka, da luna kljub vsemu vpliva ne samo na rastline in živali, ampak tudi na naše vedenje.

Arhiv Svet24

Astrologi pri razlagah zadnje čase nismo optimisti, vendar nam tudi realnost ne daje kaj dosti razlogov za to. Gibanje, premiki, obrati in povezovanje planetov kar dobro odražajo tako duha današnjega časa kot tudi usmeritev dogajanja. Težavne konfiguracije prinašajo napetost in nujo po spremembah, kar ni nič novega, če gledamo poročila. Evropa je v nekakšnem obsednem ali celo vojnem stanju, če pa se odpravimo po zemljevidu, bomo takšnih in drugačnih žarišč našli toliko, da o kaki spokojni poti v lepo prihodnost res ni mogoče govoriti, pa če zvezde kaj pomenijo ali ne. Svet je na prelomu, o tem ni dvoma, menjajo se standardi, odnosi in pravila, vprašanje, ali smo v vojni ali ne, pa je le še akademske narave. Uradne vojne napovedi res ni bilo in tudi bojni jarki niso izkopani, toda kje pa piše, da vojna pomeni samo fronte in jasne ter znane sovražnike? Bomo tudi to morali definirati na novo?

Novo definiranje zahteva tudi pojem meje, da pa bi to naredili, imamo zdaj na cestah kolone beguncev. Podobno velja za zakonodajo, ki je – sicer dobra in učinkovita – sčasoma popustila in dovolila svetu spremeniti se v klobčič korupcije, v katerem pravila niso več, kar so bila. Saturnov prihod v znamenje strelca bo pokazal točno na ta področja in ni čudno, da so najbolj izpostavljena natanko v času, ko se je zgodil Saturnov prestop. In ker je ta na nebu trenutno v pravem kotu z Marsom, to lahko prinaša nesreče in nasilje, tudi kako katastrofo, kar nas potem navadno spodbudi k delovanju in neredko k izboljšanju stanja. Ciklično kot v vseh časih.

MRK SI OGLEJMO BREZ STRAHU

Nebo je z nami povezano veliko bolj, kot si mislimo. Včasih je človek živel v večji povezavi z naravo, odkar pa se je dvignil nad njo, ima vse več težav. Morda bi se bilo dobro malo spustiti, predvsem pa to storiti prej, preden nas bo imela Zemlja dovolj in bo sesula informacijske sisteme ter se bomo znašli v temi in mrazu, pa tudi mobitela ne bomo mogli napolniti. Ponedeljkov mrk pa si oglejmo brez hudih strahov, čustva ta dan raje porabimo za svoje dobro in dobro bližnjih, ne odzovimo se prenapeto in pomislimo, kaj dobrega lahko naredimo za boljši svet. Nekaj milijonov takih misli bi se nekje le moralo poznati.