Zanimivosti

Na dražbo Darwinovo pismo, v katerem potrjuje, da ne verjame v Boga

STA/J.P.
17. 9. 2015, 06.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Novembra leta 1880 je Charles Darwin (1809-1882) prejel pismo mladega odvetnika F. A. McDermotta, ki ga je spraševal, ali verjame v Novo zavezo. Darwin mu je odgovoril, da ne verjame ne v Biblijo kot v božje razodetje, ne v Jezusa Kristusa, kot sina Boga. Darwinovo pismo bodo pri newyorški avkcijski hiši Bonhams dali na dražbo 21. septembra.

Wikipedia

Pri avkcijski hiši pričakujejo, da bodo za pismo enega največjih naravoslovcev vseh časov iztržili med 70.000 in 90.000 ameriških dolarjev, je poročal The Guardian.

V danes klasičnem delu delu O nastanku vrst iz leta 1859 je Darwin razgrnil teorijo, da so se vsa živa bitja razvila iz skupnega prednika ter na osnovi opažanj in poskusov dognal, da mehanizem sprememb med bitji vodi naravni izbor. Njegovo razmišljanje je ob izidu dela sprožilo buren odziv med kristjani, ki verjamejo, da je človeka ustvaril Bog.

Darwinova pisma se sicer na dražbah pogosto pojavljajo, a po občutno nižjih cenah. Prav pri Bonhamsu so eno od njegovih pisem lani prodali za 25.000 ameriških dolarjev.

Pismo, ki ga je Darwin poslal McDermottu, pa ima, kljub temu, da je krajše od ostalih znanih pisem, svojevrsten pomen. "Za zbiratelje Darwinovih stvari je to pismo temelj, saj postavlja križ nad celotno debato," je povedala strokovnjakinja iz Bonhamsovega knjižnega oddelka Cassandra Hatton.

Po izidu dela O nastanku vrst se je Darwin izogibal javno izrekati o tem, ali verjame v Boga. S tem je želel pred škandalom obvarovati svojo družino, še posebej pa ženo, ki je bila verna. Darwin se ni nikoli bahal s svojo nevero, ni je niti zanikal. V pismu McDermottu pa je to prvič jasno zapisal.