Zanimivosti

Koralni grebeni bodo izginili do leta 2050

J.P.
16. 9. 2015, 10.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sodeč po rezultatih ene najbolj obsežnih raziskav morskega življa, so vrste le-tega v zadnjih štirih desetletjih upadle za 49 odstotkov. Krivci? Podnebne spremembe, krčenje habitata, prekomerno izkoriščanje in onesnaževanje.

Wikipedia

Še posebej slabo se piše določenim vrstam rib, ki so od leta 1970 pa do 2012 upadle za skoraj 75 odstotkov. »V manj kot eni človeški generaciji je morski živelj utrpel velikanske izgube,« je povedal Brad Ack, podpredsednik organizacije World Wildlife. »Za te trende so zaslužne človeške dejavnosti: od prekomernega ribolova do izčrpavanja virov, od obalnega razvoja do onesnaževanja, od emisij toplogrednih plinov pa do zakisljevanja in segrevanja oceanov.«

Sodeč po trenutno predvidenih ravneh segrevanja in zakisljevanja oceanov, naj bi vsi koralni grebeni izginili do leta 2050.

Prekomerni ribolov

Raziskovalci so se do teh spoznanj dokopali po obravnavi več kot 10.000 populacij 3.038 morskih vrst, vključno z ribami, pticami, sesalci in plazilci. V poročilu ocenjujejo, da je približno ena tretjina ribjega staleža prekomerno izkoriščana in da eni na štiri vrste morskih psov in skatov grozi izumrtje. Prekomerni lov je zdesetkal več vrst morskih psov, na udaru pa so tudi koralni grebeni – kot kažejo rezultati raziskave, jih je ogroženih kar tri četrtine.

Oceani kmalu pretopli

Sodeč po trenutno predvidenih ravneh segrevanja in zakisljevanja oceanov, naj bi vsi koralni grebeni izginili do leta 2050. »Koralni grebeni so zaradi krčenja gozdov in obalnega kmetijstva izpostavljeni vodi slabe kakovosti, prekomerni ribolov pa je zadal hud udarec koristnih živalim, ki jim pomagajo preživeti,« je še dejal Ack in dodal, da segrevanje oceanov zaradi podnebnih sprememb in zakisljevanje oceanov zaradi presežne absorpcije ogljika grebena ogrožata na dolgi rok. »Kot kaže, bodo oceani do leta 2050 pretopli za koralne grebene, svet pa bo ob biološko najbolj raznolik morski ekosistem.« Še posebej problematično je zakisljevanje, saj upočasnjuje regeneracijo koral, da si opomorejo od različnih groženj.

Takojšnje ukrepanje

Ack in njegovi sodelavci pozivajo k takojšnjim ukrepom za zajezitev upadanja, med drugim z varovanjem koralnih grebenov in drugih kritičnih morskih habitatov. Prav tako bi bilo potrebno narediti konec ilegalnemu ribolovu.