Zanimivosti

Diamanti na voljo javnosti

R.T.
29. 8. 2015, 17.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nacionalni park Krater diamantov v Arkansasu v Združenih državah Amerike je edini rudnik diamantov na svetu, ki je odprt za javnost. Obiskovalci se tako lahko na lastno pest odpravijo na lov za diamanti, katere lahko tudi obdržijo.

Twitter

Če jih seveda najdejo. Pristojni v omenjenem narodnem parku pravijo, da obiskovalci letno odkrijejo več kot 600 diamantov različnih barv in različnih kakovosti. Od leta 1906, ko je rudnik odprl svoja vrata, je bilo odkritih več kot 75.000 diamantov, od tega 19.000 od leta 1972, ko je rudnik postal narodni park.

Twitter

Čeprav so možnosti minimalne, se le malokdo odpove priložnosti. 

Diamanti ostali po izbruhu

Po besedah znanstvenikov so ti diamanti v Zemljinem plašču nastali pred tremi milijardami let, dragocene kamne pa naj bi bližje površju prinesla dvigajoča se magma. Po velikanskem ognjeniškem izbruhu je ostal krater, napolnjen s kamninami iz plašča, ki so vsebovale diamante. S kamninami je skozi čas opravila erozija, diamanti in drugi poldragi kamni pa so ostali v prsti.

Iznajdljivi John

O obstoju diamantov se je leta 1906 prvi prepričal kmetovalec John Huddlestone, katerega posestvo se je nahajalo ravno nad rudnikom. Ko je nekega dne brkljal po svoji zemlji, je v prsti zagledal dva svetleča delca. Dodobra si ju je ogledal, ko se mu je posvetilo, da bi lahko bila diamanta. Lokalni bankir mu je za kamna ponudil skromnih 50 centov, a mu kmeta ni uspelo pretentati. Iznajdljivi John ju je namreč poslal strokovnjaku v New York, ki je potrdil, da je resnično našel dva diamanta – enega belega s tremi karati, drugega rumenega z enim in pol. Zgodba se je razširila, »Diamantni John« pa je postal slaven. Na tisoče ljudi si je hotelo ogledati njegovo posest v Murfreesboru, a kaj, ko tam niso bili niti najmanj dobrodošli.

Krater diamantov

Johna rudarjenje ni zanimalo, zato je posest sčasoma za 31.000 evrov prodal zainteresiranim investitorjem. Komercialno rudarjenje pa ni obrodilo sadov, se je izkazalo. Posest je sčasoma dobila ime »Krater diamantov«, leta 1952 pa so jo odprli za javnost, s tem da je bilo rudarjenje zgolj plačljivo. Dve desetletji pozneje, ko je rudnik odkupila zvezna država Arkansas, je postal nacionalni park. Danes ga letno obišče na stotine amaterskih rudarjev, ki rijejo po prsti v upanju, da se bodo dokopali do bogastva v obliki diamantov. Takšno srečo pa imajo le redki.

Twitter

Priložnost za bogastvo

Vendar pa parku trofej ne primanjkuje. Tako od tam izvira 40-karatni »Stric Sam«, največji diamant odkrit v Združenih državah Amerike. Od tam so tudi 34-karatni »Zvezda Murfreesboro«, 15-karatni »Zvezda Arkansasa« in 8-karatni »Zvezda Shreveporta«. 16-karatni »Amarillo zvezdna svetloba«, odkrit leta 1975, je največji diamant, do katerega se je dokopal kateri od obiskovalcev. Le peščica je takšnih, ki so odkrili diamante s tremi do petimi karati, vrednimi nekaj tisoč evrov, večina pa jih odide praznih rok. Odkriti diamanti so običajno velikost glavice od vžigalice, torej premajhni za obdelavo. A vseeno: čeprav so možnosti le minimalne, bi se le malokdo odpovedal priložnosti.