Zanimivosti

Skupna akcija za naravo

Joži Sinur
25. 8. 2015, 19.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na pobudo vaščanov Vrbovca pri Dobrniču so se člani Jamarskega kluba Novo mesto lotili čiščenja Mišnice. Ob tem so jih spremljali celo policija, gasilci in državni pirotehniki.

J. S.

J. S.

Novomeški jamarji so v soboto preiskovali ponorno podzemno jamo Mišnica in v njej našli osem minometnih min ter letalsko bombo RAB-15. Ostanki druge svetovne vojne so bili v tako slabem stanju, da so jih skupaj s pripadniki oddelka za protibombno zaščito specialne enote policije uničili kar na terenu.

TRI, DVA, ENA … BUM!

»Izbrali smo območje, kjer je razdalja do prvih objektov in vasi dovolj velika. Potem smo izkopali dve jami in najdbe razdelili približno na dve enaki skupini, oborožili z novim razstrelivom in jih z daljinskim sprožilcem tudi detonirali,« je pojasnil Igor Boh iz državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS), ki je intervencijo tudi vodil. 

Uničenje je bilo po njegovih besedah popolno, ostankov ni bilo, območje so zavarovali tudi s pomočjo gasilcev PGD Dobrnič. Toda delo s tem še ni končano, jama še ni povsem čista.

J. S.

VSEGA SO KRIVI PARTIZANI

Po pripovedovanju domačinov pričakujejo, da je v jami še več min in drugih ubojnih sredstev. »Ko sem bil še otrok, so se v bližini prevrnili partizani z vozom, na katerem so bili zaboji z minami,« se spominja vaščan Jože Kaplan, ki je še povedal, da so se domačini odločili mine odvreči v jamo.

Ne le mine, v jamo so odlagali tudi umrle živali, kovinske odpadke, odpadno plastiko, gume in drugo, svoje je z lesnimi odpadki, listjem in nanosi blata naredila še narava, zato so se na pobudo krajanov in Krajevne skupnosti Dobrnič jamo odločili očistiti in ustrezno zavarovati.

J. S.

V včerajšnji akciji je sodelovalo devet jamarjev novomeškega kluba, ves čas sta bila prisotna tudi pripadnika NUS, akciji pa so se pridružili še domačini, ki so pomagali po svojih močeh. Tako so denimo smeti iz brezna dvigovali s pomočjo kamionskega vitla krajana Vrbovca, samostojnega podjetnika Boštjana Jarca, sicer pa je za uspešno izvedbo najbolj zaslužna Melita Jarc.