Zanimivosti

Preprost način, kako izboljšati okus hrane

R.T.
22. 6. 2015, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vsakdo ve, da najosnovnejši sestavini vsake kuhinje predstavljata sol in poper – tako kuharji, ki so za svoje kulinarične presežke prejeli Michelinove zvezdice, kot naši najmlajši.

Arhiv Svet24

Vendar pa lahko ob kuhanju uporabimo nešteto drugih začimb in ob tem pogledamo v drugo dimenzijo, kot je glasba.

Raziskava, ki jo je opravil eksperimentalni psiholog Charles Spence z oxfordske univerze, razkriva, da je hrana še okusnejša, če jo začinimo z glasbo.

Bolj kot vam je všeč glasba, bolj vam bo všeč tisto, kar okušate.

Spence pravi, da lahko ščepec opere, kanček flamenka ali celo nemškega techna izboljšajo okus pripravljene hrane. Profesor je testiral svojo idejo z glasbo začinjene hrane ob poslušanju domače glasbe – izkazalo se je, da imajo francoske jedi boljši okus ob poslušanju francoske harmonike, k okusu testenin pa se je prilegla glasba priznanega italijanskega opernega skladatelja Puccinija. Do enakih rezultatov so prišli tudi ob nemški, španski in grški hrani. “Čutila so tista, s katerimi okušamo, ne usta – naši jeziki ne okušajo hrane, ampak v resnici naši možgani pripravijo usta na poskušanje različnih okusov. Okolje, ki nas obdaja, ima znaten učinek na naše kulinarično doživetje – glasba lahko osvobodi brbončice, vpliva na okus in ga spremeni ter vašo izkušnjo povzdigne na novo raven. Naši kulinarični užitki so lahko resnično oplemeniteni kljub majhnim spremembam v okolju.”

Ob poslušanju klasične glasbe je večja verjetnost, da bodo vino in druge pijače imele prestižnejši, dražji okus, počasni ritmi glasbe pa lahko povzročijo, da okus v ustih traja dlje, pri hitrejših ritmih pa tudi hitreje zbledi. Bolj kot vam je všeč glasba, bolj vam bo všeč tisto, kar okušate – temu rečemo tudi "prenos občutenj". Ideja tega pojava je, da se naši občutki do glasbe prenesejo na naše misli o hrani in pijači.