Zanimivosti

Teden prometne varnosti letos pod geslom Ohranimo življenja otrok

STA / T.C.
3. 5. 2015, 14.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V prihodnjem tednu bo po vsem svetu potekal Tretji svetovni teden prometne varnosti, ki je letos posvečen prometni varnosti otrok pod geslom Ohranimo življenja otrok. Javna agencija RS za varnost prometa bo v sredo na Kongresnem trgu v Ljubljani pripravila preventivni dogodek, kjer bodo obeležili tudi 10-letnico izvajanja projekta Pasavček.

Arhiv Svet24

Kot je za STA povedala vodja sveta za preventivo in varnost v cestnem prometu Mateja Markl, sta svetovni teden prometne varnosti razglasila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Organizacija združenih narodov (OZN). V okviru tedna je pripravljena tudi posebna kampanja in deklaracija, s katero otroci različnih držav nagovarjajo vodilne in odrasle, da na sistemski ravni zagotovijo izvajanje ukrepov, ki bi prispevali k večji varnosti otrok. Prometne nesreče so namreč po njenih besedah glavni razlog umrljivosti otrok.

Na ljubljanskem Kongresnem trgu se bo v sklopu tedna v četrtek med 10. in 13. uro odvijala posebna prireditev, na kateri bodo potekale praktične preventivne delavnice povezane s področjem prometne varnosti otrok in varne vožnje.

Arhiv Svet24

Med drugim bodo strokovnjaki svetovali glede uporabe otroških varnostnih sedežev ter varnega kolesarjenja in uporabe kolesarske čelade. Poleg tega bo potekal tudi atraktiven animacijski program za otroke s Čarovnikom Grego in ustvarjalnimi delavnicami. Prav tako bodo otroci javno prebrali otroško deklaracijo in sporočilo odraslim.

Dogodka se bo udeležilo skoraj 400 otrok iz vrtcev in osnovnih šol. Predvidoma naj bi na prireditev prišla tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in ljubljanski župan Zoran Jankovič.

Marklova je poudarila, da bodo v sklopu prireditve obeležili tudi 10-letnico izvajanja izredno uspešnega projekta Pasavček, s katerim so v preteklih letih pomembno izboljšali varnost otrok. Pripetost otrok med vožnjo se je, kot pojasnjuje, iz začetnih 50 odstotkov dvignila na preko 90 odstotkov.

S področja varnosti otrok je bilo v Sloveniji v preteklih desetih letih že veliko narejenega, pravi Marklova. V prihodnje pa bodo skladno s cilji nacionalnega programa varnosti cestnega prometa po njenih besedah še naprej izvajali načrtovane aktivnosti, kot so urejanje varnih šolskih poti, uvajanje prometne vzgoje na vseh ravneh izobraževanja ter ostale preventivne aktivnosti povezane z nadzorom hitrosti znotraj naselij in alkoholiziranosti voznikov.

Arhiv Svet24