Zanimivosti

Kdaj bodo imele čebele svoj praznik?

STA / T.C.
3. 5. 2015, 13.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Čebele bi lahko kmalu praznovale svoj dan. Slovenija je že aktivno vstopila v bitko za razglasitev svetovnega dne čebel v ZN, ki bi ga obeležili 20. maja. Pričakovati je, da bo pobuda, ki jo je sprožila Čebelarska zveza Slovenije (ČZS), uspešna. Če je Indiji uspelo z mednarodnim dnevom joge, zakaj ne bi Slovenija ZN prepričala s čebelami?

Arhiv Svet24

ČZS je predlagala, da bi ZN za svetovni dan čebel razglasili 20. maj, s čimer bi obeležili rojstni dan čebelarja Antona Janše, ki velja za začetnika modernega čebelarstva. Takrat slovenski čebelarji praznujejo tudi svoj čebelarski praznik.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je nedavno spomnil, da imamo od čebel neposredno korist, saj so med opraševalci najpomembnejše, poleg tega pa so tudi dober indikator stanja v naravi. "V času, ko je svetovna javnost usmerjena v premagovanje podnebnih sprememb, igrajo čebele zelo pomembno vlogo," je dejal.

Dolenjski list

Predsednik ČZS Boštjan Noč veliko priložnosti vidi tudi za gospodarstvo, med drugim na področju čebelarskega turizma in izvoza čebelarske opreme. "Tudi kranjska čebela je lahko odlično izvozno blago. Zanimanje za kranjsko čebelo in nakup je večje, kot so pri nas trenutno kapacitete vzreje matic," je dejal.

Razglasitev svetovnega dne čebel predvidoma v drugi polovici 2016

Na zunanjem ministrstvu pričakujejo, da bi lahko svetovni dan čebel razglasili v okviru 71. zasedanja Generalne skupščine ZN, to je septembra 2016. Slovenija bo aktivnosti v tej smeri vodila v okviru obstoječih kadrovskih in finančnih virov, predstavniki države pa bodo pobudo predstavljali ob robu načrtovanih dogodkov, dvostranskih srečanj, udeležb na dogodkih ...

Če bo Slovenija pri tem uspešna, bo treba svetovni dan čebel vsako leto obeležiti na primeren način. Kmetijsko in zunanje ministrstvo bosta v načrtovane aktivnosti za prihodnja leta vključili vsakoletno obeležitev takšnega dneva in s tem povezane stroške, ki jih bosta zagotavljali v okviru svojih finančnih načrtov za mednarodne aktivnosti, so še pojasnili v Mladiki.

Arhiv Svet24