Zanimivosti

Leto 2014 slabše leto za škotski viski

STA/J.P.
2. 4. 2015, 14.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Škotski proizvajalci viskija so lani izvozili za 3,95 milijarde funtov (okoli 5,4 milijarde evrov) te žgane pijače, kar je sedem odstotkov manj kot leto prej. Do padca izvoza prihaja po desetletju rasti, najbolj pa je lanski izvoz navzdol potisnilo manjše povpraševanje v ZDA, ki je za škotski viski največji trg.

Arhiv Svet24

"Gospodarski in politični dejavniki na nekaterih pomembnih trgih so zavrli rast izvoza viskija v lanskem letu, potem ko se je izvoz celo desetletje močno krepil," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnil direktor združenja proizvajalcev škotskega viskija David Frost.

To kaže, da uspeha industrije ne gre jemati za samoumevnega, je opozoril prvi mož združenja. Po Frostovih besedah je treba nadaljevati s prizadevanji za bolj odprte trge in ambiciozne trgovske sporazume.

Izvoz škotskega viskija se je od leta 2004 povečal za 74 odstotkov.

Najbolj je lanski izvoz krojilo slabše povpraševanje iz ZDA. Izvoz na ta ključni trg je upadel za devet odstotkov na 748 milijonov funtov. Združenje sicer pričakuje, da se bo povpraševanje 'čez lužo' letos okrepilo.

Medtem se je izvoz v azijske države lani po večini povečal. Izvoz na Tajvan se je okrepil za 36 odstotkov na 197 milijonov funtov, v Indijo pa za 29 odstotkov na 89 milijonov funtov.

Kitajska je lani uvozila za 39 milijonov funtov škotskega viskija, kar je 23 odstotkov manj kot leto prej, izvoz v Singapur, odkoder večina viskija potem pot nadaljuje na Kitajsko, pa je upadel za 39 odstotkov na 200 milijonov funtov.