Zanimivosti

VIDEO: Brutalne metode zdravljenja odvisnosti

J.P.
2. 4. 2015, 13.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pekinški center za zdravljenje odvisnosti od elektronskih naprav je od odprtja leta 2006 sprejel že več kot 6.000 pacientov. Od tega naj bi jih bilo ozdravljenih kar 75 odstotkov.

Facebook

Mrke betonske stavbe v predmestju Pekinga obkrožajo veliko dvorišče, zasnovano le z enim namenom – internirance ozdraviti zelo sodobne bolezni, odvisnosti od elektronskih naprav. Center je luč sveta ugledal leta 2006, od takrat pa je skozi njegova vrata stopilo več kot 6.000 pacientov. V večini prevladujejo mladi moški, skupno pa naj bi ozdravili kar 75 odstotkov vseh bolnikov.

Ideja o centru je zrastla na zelniku Tao Rana, zdravnika in polkovnika Ljudske osvobodilne vojske. Tao Ran velja za enega vodilnih strokovnjakov, ko pride do internetne odvisnosti. Sodeč po statistikah za to umsko boleznijo, kot jo imenuje Ran, trpi 24 milijonov od 632 milijonov kitajskih uporabnikov interneta. 90 odstotkov njegovih bolnikov naj bi bilo zaradi pomanjkanja socialne interakcije tudi klinično depresivnih. Tu so še ukrivljeni hrbti in načet vid ter motnje hranjenja – vse zaradi prekomernega strmenja v računalniške ekrane.

»Odvisnost od interneta vodi do težav v možganih, podobnim tistim, ki nastanejo zaradi uživanja heroina, le da so na splošno še bolj škodljive.« - Tao Ran

»Odvisnost od interneta vodi do težav v možganih, podobnim tistim, ki nastanejo zaradi uživanja heroina, le da so na splošno še bolj škodljive,« je nedolgo tega povedal Ran. Zdravljenje otvori z zaplembo vseh elektronskih naprav, pacienti pa se morajo podrediti izredno strogemu režimu, podobnemu vojaškemu, vključno z jutranjimi vajami. Ran napredek bolnikov spremlja na podlagi psiholoških ocen in slikanj možganov. Po njegovih merilih je nekdo ozdravljen le, če šest mesecev po prihodu iz centra internet uporablja manj kot šest ur na dan.

Številni mu očitajo, da so njegove metode preveč brutalne, a jim v prid govorijo rezultati. Tistim, željnim pomoči, izbire ne primanjkuje – na Kitajskem trenutno obstaja okoli tristo takšnih klinik, predvsem na račun eksplozije priljubljenosti spletnih iger.