Zanimivosti

Kako praznujejo novo leto po svetu?

B.K.
31. 12. 2014, 11.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Množice ljudi po svetu so danes verjetno v zadnjih pripravah na skok v novo leto. Po državah pa na silvestrovo, če izvzamemo najbrž povsod navzoč šampanjec, vladajo različni običaji - od obvezne nošnje rdečega spodnjega perila v Italiji, leče na silvestrski večerji v ZDA, do kovčkov pred vrati v Mehiki.

Arhiv Svet24

AVSTRIJA: Priljubljeno je vlivanje svinca ali podarjanje talismanov za srečo. Pogosto so to prašički ali druge figurice iz čokolade ali marcipana. Tradicionalno pa skok v novo leto na radijskih in televizijskih postajah pospremijo z valčkom Na lepi modri Donavi, v znamenju melodij dinastije Strauss je 1. januarja tudi koncert dunajskih filharmonikov.

ZDA: Predvsem v južnih zveznih državah na silvestrovo jedo lečo, saj naj bi spominjala na novčiče, to pa naj bi obetalo srečo in denar. V veljavi je tudi pravilo Nič ne gre ven, kar pomeni, da na novoletni dan ne sme iz hiše nič, niti smeti, sicer grozi nesreča.

DANSKA: Danci na silvestrovo praznujejo s prijatelji, z dobro večerjo, penino in tradicionalnim kolačem v obliki drevesca, poimenovanim kransekage. Najbolj žilavi na silvestrovo v koebenhavnskem pristanišču skočijo v mrzlo morje.

ITALIJA: Na novo leto je obvezno rdeče spodnje perilo, saj to prinaša srečo in uspeh. Ni važno, ali tangice ali boksarice - samo da je rdeče. Veleblagovnice in trgovine s spodnjim perilom v tej luči najkasneje tik po božiču spremenijo svoje izložbe.

ŠPANIJA: Španci prek televizijskih sprejemnikov tradicionalno spremljajo silvestrsko odbijanje zvonov na madridskem trgu Puerta del Sol. Ob vsakem udarcu si privoščijo grozdno jagodo, kar naj bi prinašalo srečo v novem letu.

GRČIJA: Družine se običajno zberejo ob kartah in drugih igrah na srečo, pri tem pa velja pravilo: Kdor zmaga, ima srečo v celem novem letu, kdor izgubi, ima srečo v ljubezni.

BOLGARIJA: V novo leto Bolgari stopijo s tepežem. Udarci s "survačko", okrašeno vejo drena, po hrbtu naj bi prinesli zdravje in blagostanje. Na novega leta dan se moški v kožuhih in z lesenimi maskami kot kukeri, bitja podobna slovenskim kurentom, sprehodijo po ulicah in preganjajo zle duhove.

ROMUNIJA: Za novo leto se otroci z jagenjčki v rokah podajo na ulice, božanje male "vasilice" pa naj bi prinašalo srečo. Za to "storitev" otroci dobijo nekaj drobiža.

JUŽNOAFRIŠKA REPUBLIKA: V Cape Townu v novo leto stopijo s karnevalom, njegov vrhunec pa je 2. januarja, ko se pisana povorka sprehodi skozi mesto. Spektakel ima zgodovinsko razlago v t. i. dnevu emancipacije, ko so v 30. letih 19. stoletja osvobodili sužnje.

MEHIKA: Številni Mehičani na novoletni dan pred vrata postavijo kovček, kar naj bi prinašalo potovanja v novem letu. V nekaterih predelih pa zažigajo lutke, ki predstavljajo staro leto.