Svet

Palestinska resolucija v Varnostnem svetu ZN dobila le osem glasov podpore

STA
31. 12. 2014, 11.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Predlog resolucije o določitvi roka za palestinsko državnost je v torek v Varnostnem svetu ZN dobil le osem glasov podpore. Proti resoluciji so glasovale ZDA skupaj z Avstralijo, pet držav pa se je glasovanja vzdržalo. Ker resolucija ni dobila devet glasov podpore, se ameriški glas proti ne šteje kot veto.

Wikipedia

Ameriški državni sekretar John Kerry je v preteklih dneh intenzivno lobiral pri kolegih v prestolnicah držav članic Varnostnega sveta naj ne podprejo resolucije, za katero si je med drugimi zelo prizadevala Francija. ZDA so doslej vedno vložile veto na resolucije, ki niso bile po volji Izraelu, tokrat pa bi bilo to malce bolj nerodno, ker Washington potrebuje arabske zaveznike za boj proti Islamski državi.

Kerry je bil uspešen in je prepričal Veliko Britanijo, Litvo, Nigerijo, Južno Korejo in Ruando, da so se vzdržale, kar je bilo dovolj. Potrditev resolucije zahteva devet glasov v 15-članskem Varnostnem svetu ZN, če seveda ni proti katera od petih stalnih članic. V tem primeru za poraz resolucije zadostuje le en glas proti od teh petih držav.

Za resolucijo so poleg Francije glasovale še Rusija, Kitajska, Čad, Čile, Jordanija, Argentina in Luksemburg. Palestinski predstavnik pri ZN Rijad Mansur je po glasovanju kritiziral ZDA brez omembe imena in dejal, da so bile vse države razen ene za kompromis. Dodal je, da se bo palestinsko vodstvo o nadaljnjih korakih odločilo v naslednjem dnevu.

Palestinci lahko še enkrat poskusijo z resolucijo januarja, ko Varnostnemu svetu predseduje Čile, čeprav je lahko največ kar dosežejo to, da ZDA prisilijo v veto. Druga možnost je, da Palestinci poskušajo s priznanjem v Generalni skupščini ZN oziroma poskušajo celo sprožiti postopek proti Izraelu pred Mednarodnim kazenskim sodiščem, za kar pa je prav tako potrebna potrditev Varnostnega sveta.