Zanimivosti

Torinski prt je potegavščina

J.P.
26. 10. 2014, 11.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Razprava o Torinskem prtu že vrsto let razdvaja ljudi: gre za avtentično svetinjo ali zgolj za dobro premišljeno potegavščino?

Po mnenju britanskega zgodovinarja Charlesa Freemana gre vsekakor za slednje.

V uporabi med srednjeveškimi praznovanji velike noči.

Freeman je, kot pravi, začuden, da nihče ne opazi tako zelo očitnih neskladnosti. Ne le, da je radiokarbonska analiza pokazala, da prt izvira iz 14. stoletja, obstajali naj bi celo dokazi, da so prt skozi stoletja spreminjali in da je bil v uporabi med srednjeveškimi praznovanji velike noči. Kot pravi je nenavadno že, da prt v zgodovinskih besedilih pred letom 1355 sploh ni omenjen. Predmet je pridobila savojska dinastija, ena najstarejših na svetu, in ga, kot pravi Freeman, leta 1453 razglasila za svetinjo. Zasledil je več upodobitev prta, ki se osredotočajo na značilnosti, katere lahko le še stežka opazimo: krono iz trnja in dolge lase na Jezusovem vratu ter sledove ran.

»Neverjetno je, da so le redki raziskovalci opazili, da je prt v 16. in 17. stoletju izgledal drugače kot pa danes,« je dejal Freeman. Po njegovem mnenju gre zgolj za rekvizit, ki je bil v uporabi pri srednjeveških praznovanjih velike noči, natančneje v posebni proslavi »koga iščeš«, v okviru katere so uprizarjali Kristusovo vstajenje. Prt naj bi naslednje leto po petih letih spet razstavljali v Torinu, ogledalo pa naj bi si ga dva milijona ljudi.