Zanimivosti

Novo šolsko leto, stara rutina

Špela Zupan
20. 9. 2014, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Da prehod v novo šolsko leto ne bo pretežak, ponujamo nekaj nasvetov za lažje privajanje.

Dreamstime

Brezskrbne počitnice in ležernost, ki se je človek tako hitro navadi, so mimo. Težje pa se bo privaditi novemu oziroma staremu urniku ter obveznostim, ki jih prinaša šolsko leto. Jutranja budnica, odhod v šolo, domače naloge, učenje in druge dejavnosti. Da prehod v novo šolsko leto ne bo pretežak, ponujamo nekaj nasvetov za lažje privajanje.

 

Spet rana ura

Med počitnicami otroci zjutraj običajno radi malo dlje spijo kot sicer, poleg tega pa se zvečer odpravijo kasneje spat. Njihov bioritem je porušen, zato traja nekaj časa, da se ponovno vzpostavi ter da se otrok navadi na šolski ritem oziroma zgodnejše vstajanje. Pri privajanju vam lahko pomagajo naslednji nasveti.

 

1.     Počasi in vztrajno

Otroci naj se začnejo navajati na stare navade vsaj teden dni pred začetkom pouka ali odhoda v vrtec. V posteljo naj se otrok odpravi 10 minut prej, kot je vajen, in naj tudi vstane 10 minut prej. Ta čas naj nato postopoma podaljšuje, dokler ne preide na stari, »šolski« čas za spanje in vstajanje. Pri tem pa naj vztraja tudi ob koncu tedna.

 

   2.  Brez televizije in računalnika pred spanjem

Pred spanjem naj otrok ne gleda televizije ali deska po spletu, saj ga bo to zadržalo budnega dlje časa.

 

   3.  Brez večernih prigrizkov

Prigrizki pred spanjem bodo zaposlili otrokov želodec za vso noč, zato se bo zjutraj zbudil še bolj utrujen.

 

  4.  Brez čokolade

Čokolada vsebuje kofein, ki bo otroka držal pokonci dlje časa. Tej sladki razvadi naj se zato pred spanjem raje odpove.

 

  5.  Zatemnitev prostora

Pomagalo bo, če boste otrokovo sobo pred spanjem zatemnili, saj se v temi sprošča spalni hormon melatonin, ki bo otroka zazibal v spanec.

 

Red mora biti!

Če se vaš otrok jeseni odpravlja v šolo, ga čakajo nove obveznosti in naloge, ki zahtevajo tudi več resnosti. Red mora biti, pa tudi če slab, pravijo, zato je pametno, da se otroci nanj navadijo čim prej.

 

1.     Vzpostavitev jutranje rutine

Ne dovolite otroku, da poležava cele dneve, temveč ga zjutraj pokličite in se prepričajte, da je že pokonci. Nato naj se umije in obleče ter si pripravi zajtrk. Lahko mu naročite tudi, kaj vse naj postori, na primer pospravi sobo in izprazni mizo, da bo na njej prostor za zvezke in knjige.

 

  2.  Pot v šolo

Z otrokom, ki se v šolo odpravlja prvič, skupaj večkrat prehodite pot do šole in nazaj, da se nanjo čim prej navadi.

 

  3.  Nakup šolskih potrebščin

Skupaj z otrokom se odpravite nakupovat šolske potrebščine. Tako bo najhitreje dobil občutek, da se bliža šola in z njo nove obveznosti.

 

  4. Vzpostavitev »policijske« ure

Najstnikom, ki se vračajo v šolske klopi, verjetno ne bo najbolj pogodu, da se z novimi obveznostmi začenjajo tudi stara pravila in tako imenovana policijska ura. Nič več ne bo ponočevanja in žuriranja pozno v noč! Z mladostnikom se dogovorite, kdaj naj prihaja domov med tednom in do kdaj je lahko zunaj ob koncu tedna ali med počitnicami. Pravil se strogo držite in določite tudi kazen, ki sledi ob neupoštevanju dogovora.

 

   5. Pogovor o šoli

Z otrokom se pogovarjajte o novih predmetih, ki bodo odslej na njegovem urniku, o učiteljih in sošolcih. Povprašajte ga tudi o tem, ali že razmišlja, katere zunajšolske dejavnosti si bo izbral. Na ta način boste izvedeli tudi, kako se počuti ob bližajočem se novem šolskem letu (morda ga je strah novih izzivov, morda se ne razume z nekaterimi sošolci ...). Nekateri otroci se namreč šole veselijo, drugi pa bodo z muko sedli v šolske klopi, kar lahko močno okrni njihovo motivacijo za učenje. V tem primeru poskušajte otroka motivirati na različne načine. Eden je na primer ta, da ga spomnite na sošolce, ki jih bo spet videl po dveh mesecih. Pomembno pa je tudi, da o šoli govorite pozitivno in mu jo poskušate predstaviti v čim boljši luči. Pripovedujte otroku o veselih dogodivščinah, ki ste jih sami doživeli v svojih šolskih letih.   

 

Novopečeni srednješolci

Pred začetkom novega šolskega leta se šolarjem porajajo številni pozitivni, pa tudi negativni občutki. Še posebej če se otrok seli na drugo šolo oziroma prehaja iz osnovne v srednjo šolo. To v prvi vrsti pomeni novo okolje, nove predmete, pa tudi nov način dela (če bo odslej v srednji šoli), nove učitelje in seveda številne nove obraze.

 

1.     Pogovor o novem okolju

Če se vaš najstnik seli v drug kraj, kjer bo bival med tednom in se vračal domov le za konec tedna, je zanj vse skupaj verjetno precej težko. V prvi vrsti poskušajte biti do njega razumevajoči in se z njim pogovorite o njegovih občutkih. Pomirite ga, da se bo vsega navadil ter se hitro vklopil v nov svet, saj bo spoznal veliko novih prijateljev.

 

  2.  Pot do šole

Vaš najstnik naj se pozanima, kateri avtobus pelje do šole oziroma kraja, kjer bo bival, in ali bo morda pri tem moral prestopiti z enega mestnega avtobusa na drugega. Pri tem velja opomniti tudi na to, da naj pravočasno kupi vozovnico za avtobus in se predhodno pozanima, kaj vse potrebuje za izdajo mesečne vozovnice.

 

  3.  Izkušnje drugih dijakov

Vedno je pametno, če se dijak pogovori s kom, ki šolo, kamor se podaja sam, že obiskuje ali pa jo je že zaključil. Tako lahko izve marsikaj zanimivega in uporabnega, tudi to, kateri učitelj zahteva več kot drugi in pri katerih predmetih je treba biti še posebej pazljiv. Hkrati pa je to lahko lep uvod v novo šolsko leto.

 

  4.  Spodbuda

Najboljša popotnica dijaku, ki se prvič odpravlja v novo šolo, je samozavest. Opogumite ga, naj zaupa vase in v svoje sposobnosti. Povejte mu, da ste prepričani, da mu bo uspelo vse, česar se bo lotil. Povejte mu, da mu boste vedno stali ob strani, kadar vas bo potreboval - to pa je za mladega človeka, ki se podaja v novo okolje in novim izzivom naproti, najboljša spodbuda.