Zanimivosti

Človeška iznajdljivost ne pozna meja

J.P.
16. 7. 2014, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Zadnjih 1.300 let ribiči iz dežele vzhajajočega sonca na reki Nagara v poletnih mesecih pod cesarjevim pokroviteljstvom lovijo ribe s pomočjo izurjenih ptic.

Ukai je tradicionalna japonska oblika ribarjenja, pri kateri si ribiči pomagajo s kormorani. Legenda pravi, da naj bi pod svoje okrilje ribiče vzel samurajski vojskovodja Oda Nobunaga. Tako zelo naj bi namreč užival v opazovanju teh ribičev pri delu, da se je zaobljubil zaščiti njihovo umetnost.

Ribiči so tako danes v uradni službi japonskega cesarja, katerega družini večkrat na leto poklonijo svoj ulov.
Ribolov s kormorani se odvija pod okriljem noči. Šest dolgih, lesenih čolnov z mojstrom ribičem in dvema pomagačema od brega odrine s približno ducatom ptic, privezanih na povodce. Na premcu čolnov so izobešene goreče svetilke za lažje upravljanje in sam lov. Ribiči so oblečeni v tradicionalne slamnate opanke in črne kimone. Ptice pljujejo ob čolnih in se potapljajo za ribami, goltajoč cele. Tu pa svoje naredijo povodci. Ti so namreč zategnjeni okoli njihovih vratov, da kormorani rib ne morejo pogoltniti. Tako ribe ostanejo ujete v njihovih prostornih kljunih, dokler jim jih iz njih ne poberejo ribiči.
Tovrstno ribarjenje je na Japonskem prava turistična atrakcija, saj se na posebne tudi do eno uro trajajoče plovbe odpravi po več tisoč radovednežev, da si lahko na blizu ogledajo dogajanje na reki Nagara.