Zanimivosti

Poslanstvo, ki vodi v prerani grob

J.P.
4. 7. 2014, 10.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Štiridesetletni okoljevarstvenik Vava Suresh ima posebno vez s kačami. Kot pravi, je njegovo poslanstvo, da »ljubi in varuje« tudi najbolj strupene od teh plazilcev.

Vava Suresh se lahko pohvali, da je do sedaj rešil že več kot 30.000 kač.

Zaradi njegovega edinstvenega talenta in hobija je postal znan kot »Kačji mož«, s svojimi uslugami pa redno prihaja na pomoč ljudem širom Kerale, zvezne države na jugu Indije, ko se kače preveč udomačijo v njihovih domovih. Nič nenavadnega torej, da se Sureshevo dojemanje teh plazilcev močno razlikuje od večine ljudi. 
Kače so zanj nežna, ljubezniva bitja, ki pogosto niso deležne prijaznosti in ki rabijo zaščito pred ljudmi. Ob tem pa pristavi, da so kač del njegovega življenja že od otroštva. »Pravzaprav ne vem, kako sem se zaljubil vanje. Spominjam se, da sem kot otrok bil priča brutalnim pobijanjem kač. To mi je vcepilo sočutje do teh bitij, obenem pa so mi njihove podobe v templjih dale občutek, da je v njih nekaj božanskega in da zato potrebujejo zaščito.«

Svojo prvo kačo je rešil pri rosnih dvanajstih letih. Takrat je v hišo svoje družine skril mladiča kobre in pozorno proučeval njegovo obnašanje. Tako je počasi spoznaval, kako ravnati s kačami, da ne bi prišlo do poškodb vpletenih. Zato se tudi lahko pohvali s tako impresivno statistiko – samo indijskih kober je rešil več kot 7.000!

Pri svojem delu ne uporablja posebnih pripomočkov, zgolj svoje roke.

Ker dober glas seže v deveto vas, Vavin telefon neprestano zvoni. Na pomoč ga vsake toliko pokličejo celo policisti in gasilci, njegova telefonska številka pa je izobešena v številnih lokalnih prodajalnah. Ob vsem tem pa vseeno najde čas za ozaveščanje ljudi o kačah in njihovem obnašanju. Zna pa le-to očitno na trenutke biti skrajno nepredvidljivo, saj Vava svojemu vedenju o kačah navkljub ne more reči, da njegovo ravnanje ni tvegano. Tako so mu morali zaradi kobrinega ugriza odstraniti enega od prstov na roki, do danes pa so ga strupenjače ugriznile kar 266-krat.