Zanimivosti

Mussolinijeva alfa romeo kabriolet prodana za 180 tisoč evrov

Autobild
17. 6. 2014, 22.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Eden od sedmih avtomobilov, v katerem se je vozil italijanski fašistični diktator, je bil v soboto v Franciji prodan neznanemu ruskemu muzeju.

Autobild

Alfa romeo 6C 2300B je bila leta 1937 prvotno izdelana (Castagna Milano) izključno za takratnega italijanskega kralja Viktorja Emanuela tretjega, a si je nato ta avto prilastil Benito Mussolini. To je bil eden od sedmih uradnih avtomobilov, ki je prevažal Mussolinija, slednji pa ga je največkrat uporabljal na svojih obiskih po Italiji. Po njegovem padcu ga je italijansko notranje ministrstvo prodalo nekemu mehaniku iz Rima, od tam je kmalu šel v roke italijanskega senatorja Alessandra Dudana, ki je kaj hitro ugotovil, kako veliko vrednost ima Mussolinijev avto.

Ameriški okupatorji so namreč med vojno iskali najrazličnejše trofeje in Mussolinijeva alfa je bila nedvomno prava stvar, ki so jo Američani želeli odpeljati v ZDA. Prebrisani Dudan je avto zelo dobro skril, in čeprav so Američani vedeli, da ga ima nekje, in nad njim izvajali pritisk, je avto za vedno ostal v Italiji. Ves ta čas je bil skrit in temu primerno ga je načel zob časa, a šele po očetovi smrti ga je Dudanov sin končno pripeljal iz neznanega skrivališča in se odločil, da ga proda, a pod pogojem, da ga kupec primerno restavrira. Zanj je iztržil 180 tisoč evrov.