Zanimivosti

Apple v zadevi elektronske knjige sklenil zunajsodno poravnavo

STA/M.J.
17. 6. 2014, 20.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Julija bi se moralo v ZDA začeti sojenje zoper tehnološkega velikana Apple in več založniških podjetij, ker naj bi se dogovarjali glede cen elektronskih knjig, a se to ne bo zgodilo. Apple, ki je imel nad glavo za 840 milijonov dolarjev odškodninskih zahtevkov, je namreč z ameriškimi zveznimi državami in potrošniki dosegel zunajsodno poravnavo.

Reuters

Najprej se je aprila lani s tožbo nad Apple in pet največjih založnikov, med njimi Holtzbrinck Publishers in Penguin Group, spravilo ameriško ministrstvo za pravosodje.

Ministrstvo se je za ta korak odločilo, ker naj bi Apple in založniki z dogovarjanjem glede cen e-knjig omejevali konkurenco na trgu. Dogovarjanje naj bi bilo odziv na uspeh družbe Amazon pri prodaji e-knjig, in sicer naj bi do tajnega dogovora prišlo, ko se je Apple pripravljal na začetek prodaje ipada.

Založniki in Apple naj bi se dogovorili za takšno spremembo prodajnega modela, da bi lahko založniki določili ceno, po kateri morajo prodajalci na drobno prodajati e-knjige (in tako ti prodajalci ne bi mogli več sami določati drobnoprodajnih cen). Applu naj bi bila pri tem zagotovljena 30-odstotna provizija od vsake prodane e-knjige.

Apple je bil julija lani spoznan za krivega za nezakonito dogovarjanje cen e-knjig z založniki, pri čemer pa mu ni bila naložena denarna kazen, temveč le prepoved kakršnegakoli dogovora z založniki in podobno. Na to odločitev se je pritožil, a se prizivno sodišče o pritožbi še ni izreklo.

Prvemu sodnemu postopku sta sledili ločeni tožbi ameriškega tehnološkega velikana s strani 33 ameriških zveznih držav in ameriških teritorijev ter individualnih potrošnikov iz drugih držav in teritorijev. Prav s temi tožniki pa je v ponedeljek prišlo do poravnave.

Podrobnosti dogovora še niso znane. Apple in tožniki ga morajo v roku meseca dni vložiti na sodišče, kjer ga bo nato moral potrditi še sodnik, poleg tega pa bo dokončna poravnava v veljavi šele, ko bo prišlo do odločitve glede Applove pritožbe na sodbo iz izvornega primera.

V primeru tožbe zveznih držav je bil Apple obtožen, da je kupcem za knjige zaračunal 280 milijonov dolarjev preveč, tožniki pa so, da bi podjetje kaznovali, od njega zahtevali trikrat višji znesek.

Založniki - Hachette Book Group, HarperCollins Publishers, Penguin Group, Macmillan ter Simon & Schuster - so že pred tem pristali na poravnavo v višini več kot 166 milijonov dolarjev.