Zanimivosti

Lagal je, da je njegova mati mrtva

J.P.
26. 5. 2014, 15.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ko so ga kot otroka vprašali, kje je njegova mati, je brez pomisleka odgovoril, da je umrla v avtomobilski nesreči, četudi je bila živa in zdrava.

Le da je bila globoko v Amazonski džungli. Nikoli ni bila mama iz predmestja, četudi je poskušala. Yarima je namreč članica starodavnega plemena Yanomami iz Venezuele. »Nisem hotel, da moji prijatelji vejo, da moja mama na pol gola teka po džungli in je žuželke,« je povedal že odrasli David Good, ki je bil, kot pravi, jezen, da ga je zapustila.

Zapuščen

Šele po tistem, ko je svojo žalost skušal utopiti v mešanici alkohola in drog in ko je prebral očetovo knjigo o celotni izkušnji, je bil pripravljen, da sliši mamino plat zgodbe.

Je eden od treh otrok, ki so se rodili Yarimi in Kennethu Goodu, profesorju antropologije, ki je v stik s plemenom še kot študent prišel pred 30 leti. Vračal se je tako pogosto, da ga je pleme sprejelo medse. Ostali bi moral le 15 mesecev; ostal je 12 let. Pleme mu je obljubilo ženo in čeprav je bila Yarima takrat najstnica, sta se poročila. Ko se je vrnil v ZDA, jo je vzel s seboj, a ji tam ni bilo lahko. Za avtomobile je bila prepričana, da so divje živali, angleščina ji je delala težave. Bila pa so tudi pozitivna odkritja. Uživala je v prometnih zamaških, zlatih verižicah, sejmih in akcijskih filmih. A bila je osamljena – večino časa je preživela v njunem domu v New Jerseyju, kjer je komunicirala le z možem.

Leta 1991 je National Geographic posnel dokumentarec o vrnitvi družine, vključno z Davidom in mlajšima Vanesso in Danielom, v Venezuelo. Tam se je Yarima odločila, da se ne bo vrnila v ZDA. David je imel le šest let. »Čez dve leti,« je povedal, »sem njeno odločitev začel dojemati kot zavestno odločitev, da nas zapusti.«

Odpuščanje

Leta 1991 je National Geographic posnel dokumentarec o vrnitvi družine.

Pri desetih letih so s šolo obiskali muzej, kjer je v okviru razstave na temo plemen videl fotografijo svoje mame. »Zmrznil sem. Deset minut sem se skrival v kotu.«

Šele po tistem, ko je skušal svojo žalost utopiti v mešanici alkohola in drog in ko je prebral očetovo knjigo o celotni izkušnji, je bil pripravljen, da sliši mamino plat zgodbe. Takrat je imel 20 let. Leta 2011 je odpotoval iz ZDA, da bi se srečal z mamo, katere ni videl 19 let. Po dolgem potovanju je končno uzrl njen obraz in ga nemudoma prepoznal. Oba sta se razjokala. Izkušnja mu je spremenila življenje, zato je ustanovil neprofitno organizacijo, ki bo skrbela za potrebe plemen kot so Yanomami in ki bi svet izobrazila o njihovem načinu življenja.